De lastige tegenstander van AkzoNobel

overname - Paul Elliott Singer is de grote man achter Elliott, het investeringsfonds dat woensdag openlijk de confrontatie zocht met AkzoNobel. 'Hij is de Michael Corleone van de hedgefondsen.'

'Aasgier', wordt hij genoemd. 'De man die armen armer maakt.' En 'Michael Corleone'. Belegt hij in een bedrijf, dan gaan daar de alarmbellen af. Zijn naam? Paul Elliott Singer.


Singer, 72, Amerikaan, is de grote man achter Elliott, het investeringsfonds dat woensdag openlijk de confrontatie zocht met AkzoNobel. Elliott eiste het vertrek van president-commissaris Antony Burgmans en eist dat de Akzo-directie gaat praten met PPG, de Amerikaanse verffirma die al twee keer een bod deed op AkzoNobel. Tot nu toe hebben topman Ton Büchner en Burgmans elk gesprek met PPG categorisch geweigerd.


Elliott kocht in december voor het eerst aandelen AkzoNobel, zo'n drie maanden voordat PPG zijn eerste bod deed. Het bezit er nu ruim 8 miljoen, 3,25 procent van het totale aantal aandelen dat uitstaat.


Büchner en Burgmans kunnen zich een makkelijker tegenstander wensen. Singer richtte zijn fonds in 1977 op. Zo'n fonds trekt geld aan van rijke particulieren, pensioenfondsen en andere investeerders, en belegt dat geld vervolgens. Elliott heeft nu zo'n 32 miljard euro onder beheer en geldt als een zeer succesvol investeerder. En een met weinig scrupules.


Miljardair Singer is een markante belegger. Vaak zoekt hij de reuring op. Hij koopt eerst aandelen van een bedrijf om daarna te verordonneren dat het management veranderingen doorvoert waardoor zijn aandelen meer waard worden. Aanvallen op grote bedrijven schuwt hij niet.


Zo ruziede Elliott de afgelopen dagen niet alleen met Büchner en Burgmans, maar ook met de leiding van BHP Billiton, het op een na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld. BHP Billiton (jaaromzet bijna 30 miljard euro) heeft een dubbele nationaliteit en doet in de VS aan oliewinning. Singer eist dat BHP voor één nationaliteit kiest en zijn oliepoot verkoopt. BHP Billiton wees dat deze week af.


Elliott bemoeit zich met de gang van zaken bij Marathon Oil, een groot Amerikaans oliebedrijf dat winkeltjes bij zijn benzinestations heeft. Die winkels moeten verkocht, eiste Elliott. Een soortgelijke eis had het fonds eerder neergelegd bij Hess Corporation, een ander oliebedrijf. Dat willigde de eis toen in.


Bij Arconic, een Amerikaanse fabrikant van aluminium onderdelen voor auto's en vliegtuigen, weten ze ook wie Singer is. Eind januari eiste Elliott het vertrek van Klaus Kleinfeld, de topman die er net zit. Kleinfeld doet te weinig aan kostenbesparing, vindt Elliott. Kleinfeld was jaren chef van aluminiumfabrikant Alcoa en daarvoor van de Duitse gigant Siemens. Geen kleine meneer dus. Hij noemde Singer onlangs de 'Michael Corleone' van de hedgefondsen.


Bij Samsung kennen ze Singer ook. Elliott kocht aandelen Samsung, verzette zich tegen een fusie met een ander bedrijf, eiste een meer onafhankelijke raad van commissarissen, een splitsing van het concern en meer dividend. Zo'n veeleisende en luidruchtige aandeelhouder was de Zuid-Koreaanse moloch niet gewend.


Zijn bijnamen 'aasgier', 'bloedzuiger' en 'de man die armen armer maakt' dateren van andere tijden. Singer kocht jarenlang goedkoop schulden op van landen als Peru en Congo die hij vervolgens voor het volle pond probeerde te innen.


Dat deed hij ook met schulden van Argentinië. Na jarenlange geruchtmakende ruzies en rechtszaken maakte het armlastige Argentinië in 2016 uiteindelijk zo'n 4,4 miljard euro over aan Elliott en een paar andere hedgefondsen die mee hadden geprocedeerd.


Geen doetje dus. Maar AkzoNobel opereert zo ook niet. Uit een interne e-mail van Elliott die per abuis bij AkzoNobel binnenkwam, blijkt volgens Akzo dat Elliott mogelijk informatie heeft gedeeld met PPG die van invloed kan zijn op Akzo's koers. Dat is streng verboden en AkzoNobel heeft het aangekaart bij de AFM, de instelling die toezicht houdt op de financiële markten.


Akzo's stap maakte indruk, goed voor de voorpagina van de Financial Times gisteren. Beursregels zijn heilig, ook voor 'Michael Corleone' en alleen al de suggestie dat Elliott ze niet volgt, kan het fonds beschadigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden