De langste man op aarde

Alles aan hem is scheef. De stand van zijn ogen, zijn neus, zijn schouders, zijn heupen, zijn knieën. Hij beweegt op krukken, moeizaam, en transpireert daarbij in zijn nek.

Tijdens dat lopen – een zich voortschroeven meer – fotograferen we hem, van voren, van achteren, van opzij. Hij maakt daartegen geen bezwaar.

Hij meet 2 meter 46 en is, volgens het Guinness World Records Book van 2010, de langste mens op aarde. Zijn naam is Sultan Kösen en hij komt uit Turkije. De mensen van Guinness zijn, toen zijn kandidatuur binnenkwam, naar Ankara afgereisd, waar Sultan Kösen zich liet meten. Eén keer ’s ochtends, één keer ’s middags, één keer ’s avonds. „Hij was ’s ochtends langer dan ’s middags”, zegt een dame die een blazer draagt met de letters GWR op het revers. Ze is Engels, werkt voor Guinness, en begeleidt Sultan Kösen op diens wereldtournee, want Sultan mag, tegen een vergoeding, de laatste editie van het World Records Book promoten.

„We laten hem business class vliegen”, zegt de dame, „en we regelen voor hem in elk hotel een speciaal bed, met een lengte van twee meter vijftig. En zijn liefste wens? Een vrouw.”

Gisteren was hij, na trips naar de Verenigde Staten en Engeland, in Nederland voor de presentatie van de Nederlandstalige uitgave. De organisatie had bedacht dat het leuk zou zijn de langste man uit te nodigen in het kleinste stadje – in Madurodam. Dan lijkt de langste man nog langer. Maar terwijl Sultan zich voortschroeft, is hij alleen maar lang naast andere mensen, niet naast miniatuurgebouwen.

Hij laat zich fotograferen naast een windmolentje en een banier van Guinness dat telkens omwaait. Een Duitse schoenmaker, gespecialiseerd in grote maten, biedt hem een paar schoenen aan, maat 60. Georg Wessels heet hij, en hij liet de naam ’Sultan’ in wit leer in de schoenen stikken. Wessels bekommert zich, vertelt hij, om de reuzen van deze aarde, want ze zijn bijna allemaal ziek. Wat is de ziekte van de reuzen, vraag ik.

Ze lijden aan acromegalie, zegt Wessels, een groeistoornis veroorzaakt door een tumor bij de hypofyse. Die tumor helemaal verwijderen lukt niet altijd, zeker in gebieden waar de medische zorg te wensen overlaat, zoals in het gehucht in Oost-Turkije, waar Sultan, die 27 is, nog bij zijn ouders woont op de boerderij en niet meer kan dan de geiten hoeden. „Hij heeft nog nooit een school van binnen gezien”, zegt de schoenmaker.

„Deze mensen, de reuzen, zijn in hun jeugd bespot en uitgelachen, en ze hebben de hele dag pijn.” Hij overhandigt me een linnen zakje. Daarin zitten ansichtkaarten, waarop hij te zien is met andere reuzen, uit China, Canada, Tunesië, Oekraïne – in dat laatste land woont de allerlangste mens, een man van 2 meter 53: maar hij wilde zich niet door Guinness laten meten. „Hij wilde dit circus niet.”

We maken grappige foto’s van Sultan. Een zwaar gehandicapte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden