De Langeleegte blijft voorgoed leeg

Rechter verklaart SC Veendam failliet 'Bankroet dreigt voor meer betaaldvoetbalclubs'

JAN WILLEM STENVERS

Het failliet van de vierde eerste divisieclub in drie jaar is een feit. SC Veendam liet gisteren weten dat stadion Langeleegte voorgoed leeg blijft. Het lukte de club niet om geldschieters te vinden. Voor lijfsbehoud had Veendam nog minimaal 1,1 miljoen euro nodig.

Afgelopen jaren verdwenen al RBC Roosendaal, Haarlem en AGOVV. Als niet wordt nagedacht over hervorming van de Jupiler League, dan zal Veendam niet de laatste club zijn die verdwijnt, vrezen voetbaleconoom Jan Nieuwenhuis en sportmarketeer Frank van den Wall Bake.

Zeven ton had de Groningse vereniging nodig om het huidige seizoen af te maken en vier ton om een tekort op de begroting van volgend jaar weg te werken. Twee weken geleden vroeg de club surseance van betaling aan, maar dit mocht niet baten. Financiers dienden zich niet aan, waardoor gisteren het faillissement moest worden aangevraagd. Interim-directeur Piet Scholtens sprak met tranen in de ogen van een zwarte dag voor Veendam, Groningen en een ieder met een geel-zwart hart.

In 2010 was Veendam ook al failliet verklaard. Op het laatste nippertje kwam er toen een reddingsplan van de grond. Ook nu werden door supporter diverse acties bedacht om de club te redden. Oud-speler Henk de Haan bedacht zelfs na bekendmaking van het faillissement nog een actie. Tot nu toe bleek niets toereikend. Een woordvoerder van hoofdsponsor Koos Gjaltema was er duidelijk over. "Wees reëel, er is te weinig draagvlak voor Veendam. Einde verhaal, hoe jammer wij het ook vinden."

Voetbaleconoom Nieuwenhuis ziet het soort reddingsplannen waarmee Veendam kon voortbestaan als uitstel van executie. "Deze club heeft geleefd op spaarvarkens; geldschieters of supportersgroepen die een tekort wegwerken. Iedereen weet dat spaarvarkens op een gegeven moment leeg zijn en dat je dan weer op zoek moet naar een nieuwe. Er zijn meer clubs die op deze manier proberen te overleven."

Volgens de econoom speelt de crisis de eerste divisieclubs parten, waardoor ze zijn aangewezen op deze financiers. "De gemiddelde sponsor heeft minder geld te besteden, of valt om."

Van den Wall Bake gaat verder dan Nieuwenhuis en denkt dat eerste divisieclubs 'de boel belazeren'. "Steeds worden er andere verhaaltjes naar buiten gebracht over de hoeveelheid geld die nodig is. Dan komt er een vermogende meneer die het geld bijlegt, maar dan blijkt dat uiteindelijk te weinig te zijn."

De sportmarketeer zou het liefst volledige transparantie zien over de financiën van voetbalverenigingen in de Jupiler League. "Ik denk dat er meer lijken in de kast zitten en bij andere clubs ook financiële wanorde heerst. Maar er wordt aan struisvogelpolitiek gedaan. De problemen worden ontkend."

Om de eerste divisie profijtelijker te maken voor zowel sponsors als de clubs, pleit Nieuwenhuis voor een aantal aanpassingen. Het speelmoment van de competitie, vrijdagavond, zou verschoven moeten worden. "Op vrijdag komt er minder publiek. Op zaterdag zouden er veel meer mensen op afkomen."

Daarnaast zouden clubs met minder geld, betere spelers kunnen contracteren. "De arbeidsmarkt wordt slecht benut. In de topklasse spelen goede spelers die hun baan naast het voetbal willen houden. Waarom mogen er geen semiprofessionele spelers in de Jupiler League spelen? Die kunnen spelen voor minder salaris. Voor minder geld, heb je dan meer kwaliteit."

Van den Wall Bake denkt dat een paar hervormingen niet genoeg zijn en denkt dat de hele opzet van eerste divisie anders moet. "De competitie moet worden opgedeeld in regio's. Via play-offs moet de uiteindelijke winnaar worden bepaald."

Daarmee maak je volgens hem de competitie onderscheidend en dus beter verkoopbaar. "Nu staat de competitie in de schaduw van de eredivisie en wil het bedrijfsleven zijn handen er niet aan branden. Met een ander speelsysteem maak je de competitie voor zowel publiek als sponsors veel interessanter."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden