De lange schooldag sterft uit

Korte lunchpauze, eerder vrij Kwart basisscholen al over op aangepast rooster

Twaalf uur 's middags en het is muisstil op het schoolplein. Geen gillende kinderen, geen wachtende ouders. Basisschool De Biezenkamp in het Gelderse Beek is vandaag, op de eerste lesdag na de zomervakantie in de regio Zuid, overgestapt op een nieuw rooster: elke dag les van half negen tot twee en daarna vrij. Tussen de middag gaan de kinderen niet naar huis voor een boterham; met juf of meester eten ze rond het middaguur in de klas hun trommel leeg.

Met groen en blauw gestippelde plastic tafelkleedjes heeft kleuterjuf Joke zich grondig voorbereid op de eerste lunchpartij in haar klas. "Vijftig cent bij de Zeeman", zegt ze trots. Een lokaal verderop vertelt juf Anita dat ze elke dag met haar broodje bij andere leerlingen aanschuift.

De rust valt directeur Vincent Scholte deze eerste dag het meest op als hij over de gang loopt. "Op drukke dagen bleven tot wel 200 kinderen tussen de middag over in de aula, de anderen gingen naar huis en kwamen 's middags weer terug. Dat zorgde voor veel verkeer. Nu zitten ze rustig met hun juf in de klas te eten."

In navolging van honderden andere basisscholen besloot Scholte na een referendum onder ouders (twee derde stemde voor) over te gaan op het nieuwe rooster. Meer rust en regelmaat voor kinderen waren de belangrijkste argumenten. Kinderen hoeven niet meer over te blijven en kunnen na de les naar huis of door naar de buitenschoolse opvang, pal tegenover de school.

Nadeel voor de ouders is dat zij aan die opvang meer geld kwijt zijn omdat ze al vanaf twee uur moeten betalen. Maar met kook-, dans- en natuurlessen proberen ze daar meer te bieden dan veel voetbal, geknip en geplak.

Zoals het in Beek gaat, gaat het ondertussen op een kwart van de basisscholen, concludeerde onderzoeksbureau DUO deze zomer. Een derde van de scholen wil binnenkort overstappen op een aangepast lesrooster. In totaal ziet tachtig procent van de scholen een nieuwe lestabel op termijn wel zitten, bleek uit een eerdere peiling van de PO-raad, de vereniging van basisschoolbesturen.

Vooral het gelijkedagenmodel (korte middagpauze, vroeg vrij) en continurooster (korte middagpauze, iets kortere dagen en woensdagmiddag vrij) zijn populair. Ook experimenteert een handvol scholen met flexibele lestijden. Kinderen kunnen dan tussen zeven uur 's morgens en zeven uur 's avonds en in vakantietijd les krijgen en op vakantie als het de ouders uitkomt.

Langzaamaan lijkt zo de traditionele lesdag met een lange pauze tussen de middag te verdwijnen. Vijf jaar, schat Scholte, dan is elke basisschool overgestapt of bezig over te stappen op andere lestijden. "Over tien jaar zeggen we tegen elkaar: goh, ken je dat oude rooster nog? Dat was eigenlijk best ouderwets."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden