De Lange Mars in de ruimte is begonnen

ruimtevaart China heeft gisteren zijn eerste raket gelanceerd. De eerste stap van een ambitieus ruimteprogramma.

China heeft gisteren een reuzenstap gezet op weg naar een hoofdrol in de ruimtevaart. Met de lancering van de Lange Mars 5-raket, gisteren op het zuidelijke eiland Hainan, hoopt China Europa en Amerika in te halen.

De Lange Mars 5, waaraan ruim vijftien jaar is gewerkt, is de grootste raket die China ooit heeft afgeschoten en zij geldt als het vlaggenschip van een nieuwe generatie Chinese raketten.

Wereldwijd kent de raket slechts één evenknie: de Amerikaanse Delta IV. De raket was zelfs zo breed, dat zij niet per Chinees spoor kon worden vervoerd en naar de lanceerbasis verscheept moest worden.

Op de Chinese televisie was de lancering live te volgen (een unicum), al moesten geïnteresseerden eerst uren naar een stilstaand scherm turen. Het aftellen werd diverse malen uitgesteld, omdat de raket zich op het lanceerplatform niet naar behoren gedroeg.

Het waren uren die voor de ontwikkelaars niet heel pijnlijk waren. Het project was al twee jaar uitgesteld, omdat zeker twee prototypes waren geëxplodeerd.

Nu de lancering toch is geslaagd, kan China echt werk maken van zijn ambitieuze ruimteprogramma. Zo moet over zes jaar een ISS-waardig ruimtestation zijn gebouwd, volgens China een 'hemels paleis'. Bovendien wil China nog landen op de achterzijde van de maan (daar is nog niemand geweest) en kan ook Mars een Chinees bezoek tegemoet zien.

De Lange Mars 5 speelt in al die plannen een grote rol. De bedoeling is dat de raket hét Chinese werkpaard gaat worden. De raket, die zichzelf voortstuwt door een relatief milieuvriendelijke combinatie van waterstof en kerosine, is krachtig genoeg om 25 ton aan materiaal de ruimte in te schieten, ruim twee keer zoveel als de oudere generatie Lange Mars-raketten. De belangrijkste onderdelen voor een ruimtestation wegen samen twintig ton.

Hiermee is de Lange Mars 5 een van de krachtigste raketten die op dit moment wereldwijd in gebruik zijn. Maar de Saturnus V-raket, de draagraket van de Amerikaanse Apollo-missies in de jaren zestig en zeventig, was met een maximale last van 140 ton veel sterker.

Handig aan de Lange Mars 5 is dat de raket als een bouwpakket zowel vergroot als verkleind kan worden. Hierdoor is de raket geschikt voor diverse missies: het vervoeren van satellieten of bouwpakketten in zowel hoge of lage banen rond de aarde.

Voor volgend jaar staan al verschillende lanceringen op de planning. China wil dan een robot naar de maan sturen om stenen en ander materiaal mee naar aarde terug te nemen. In 2018 wordt dan het eerste pakket de lucht ingestuurd dat uiteindelijk het nieuwe Chinese ruimtestation moet worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden