De laatste weken van DSB

AMSTERDAM (ANP) - Het volledige imperium van Dirk Scheringa is woensdag ineengezakt, nadat de rechtbank in Alkmaar het moederbedrijf DSB Beheer failliet had verklaard. Op maandag werd DSB Bank al failliet verklaard. Hier volgt een overzicht van de laatste weken:

12 oktober: De rechtbank in Amsterdam beslist dat DSB Bank onder curatele wordt geplaatst, na een verzoek hiertoe van De Nederlandsche Bank (DNB). Er blijkt bij DSB Bank meer dan 600 miljoen euro te zijn weggehaald door klanten, nadat de Stichting Hypotheekleed op 1 oktober had opgeroepen om de bank failliet te laten gaan door de rekeningen leeg te halen.

DNB maakt bekend geprobeerd te hebben om DSB Bank onder te brengen bij Rabobank, ABN Amro, ING, Fortis en SNS. Maar die poging is mislukt. Er worden twee bewindvoerders aangesteld. Klanten kunnen niet meer bij hun spaargeld. Mensen met een betaalrekening mogen gedurende drie dagen nog maximaal 250 euro per dag opnemen.

13 oktober: De bewindvoerders willen geen handtekening zetten onder het akkoord dat de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken eerder sloot met DSB Bank. Ze stellen dat spaarders eerst hun geld moeten terugkrijgen.

14 oktober: De bewindvoerders laten weten dat er met enkele geïnteresseerden is gesproken, maar dat deze zich hebben teruggetrokken. Ze achten een faillissement voor DSB Bank onafwendbaar en zeggen die boodschap te zullen overbrengen aan de rechter.

15 oktober: De rechtbank in Amsterdam stelt een besluit over een eventueel faillissement van DSB Bank uit. DSB krijgt tot vrijdag 16 oktober 12.00 uur de tijd om aan te geven of een overname van de bank nog mogelijk is. Ook de bewindvoerders en De Nederlandsche Bank moeten zich erover buigen, zo besluit de rechter. Minister Wouter Bos van Financiën acht kans op redding niet groot.

In een poging faillissement voor zijn bank af te wenden, gaat Scheringa in gesprek met de vijf Nederlandse grootbanken ING, Rabobank, ABN Amro, Fortis en SNS. Het overleg heeft plaats op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank.

16 oktober: Kort na middernacht meldt Scheringa dat de reddingspoging is mislukt omdat de banken ervan afzien. De topman zegt nog een laatste strohalm te hebben: een Amerikaanse partij zou nog belangstelling hebben voor een overname.

19 oktober: De rechtbank van Amsterdam spreekt het faillissement van DSB Bank uit nadat een gesprek met het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star op niets is uitgelopen.

20 oktober: ABN Amro laat beslag leggen op de kunstcollectie van Scheringa. Daarmee wil de bank een faillissement van DSB Beheer, waar het museum onder valt, voor zijn.

21 oktober: DSB Beheer wordt door de rechtbank in Alkmaar failliet verklaard. Bij het faillissement zijn ongeveer dertig bedrijven betrokken, waaronder internetbedrijven, verzekeringsactiviteiten, het museum van Scheringa, het stadion van AZ en het eigendom van de voetbalclub uit Alkmaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden