De laatste stemdag van de Europese verkiezingen, dit kunt u verwachten

De Europese verkiezingen zitten er bijna op. Vandaag gaan de laatste 21 lidstaten, waaronder Duitsland, Italië en Frankrijk, naar de stembus.

Voor veel landen wordt het een spannende dag. Zo is in Frankrijk de grote vraag wiens partij de meeste stemmen krijgt: die van president Macron, of het rechts-populistische Rassemblement National van Marine Le Pen. Daarnaast doen in Frankrijk ook de gele hesjes mee met de verkiezingen, met drie verschillende partijen. 

In België stemmen mensen vandaag behalve voor het Europese Parlement ook voor het nationale parlement en voor een serie regionale en gemeenschapsparlementen. Na de verkiezingen in 2010 duurde de formatie van een Belgische regering maar liefst 541 dagen. Daarmee vestigde het land een wereldrecord voor de langste formatie ooit. Ook deze keer dreigt een lange formatie, want het land is opnieuw erg verdeeld.

In Italië hoopt de nationalistische anti-immigratiepartij Lega van vicepremier Salvini voor het eerst in haar bestaan als grootste uit de bus te komen. De populistische Vijfsterrenbeweging staat ondertussen op verlies in de peilingen. Bovendien is ook de 82-jarige oud-premier Berlusconi weer van de partij. Hij hoopt in het Europees Parlement te komen voor Forza Italia.

De christen-democraten van de Duitse CDU lijken ook na het vertrek van Angela Merkel als partijleider vandaag de grootste partij te worden. Al staan ze in de peilingen wel op een flink verlies. De Groenen lijken op een stevige groei af te stevenen. Ze staan op nummer twee in de peilingen. Maar beide partijen hebben een hoop concurrentie: er doen dit jaar maar liefst 41 partijen mee in Duitsland, omdat er geen kiesdrempel is. 

De stembussen sluiten vanavond op verschillende tijdstippen. Zo kunnen bijna 65 miljoen Duitsers tot 18.00 uur stemmen, 47 miljoen Fransen en 37 miljoen Spanjaarden tot 20.00 uur, 30 miljoen Polen tot 21.00 uur en ruim 50 miljoen Italianen tot 23.00 uur. In bijvoorbeeld Luxemburg sluiten de stembureaus al om 14.00 uur.

De officiële uitslagen worden vanaf 23.00 uur vanavond verwacht. Eerder mogen die niet worden vrijgegeven. Nationale exitpolls worden vanaf 18.00 uur verwacht.

De Europese Unie telt in totaal een kleine 430 miljoen stemgerechtigden. Nederlanders en Britten konden donderdag al stemmen en in vijf kleinere landen kon dat op vrijdag en zaterdag.

Meer lezen over de Europese Verkiezingen? Het laatste nieuws en achtergronden leest u in dit dossier.

Lees ook:

Hoe beleeft Europa de verkiezingen? Onze correspondenten praten u bij

De Europese verkiezingen hebben de afgelopen dagen het nieuws gedomineerd, en niet alleen in Nederland. Hoe beleven Duitsland, Polen, Italië, Griekenland en Slowakije de Europese verkiezingen? 

Clichés in Europa die (niet) kloppen

Vijfentwintig landen, vijfentwintig verschillende stemmingen. De Europese verkiezingen zullen dit weekeinde een caleidoscopisch beeld geven van prioriteiten en voorkeuren van de kiezers, en die zullen menig vooroordeel over oost, west, noord en zuid ontkrachten.

De Belgische verkiezingen: gaat rechts nog beter scoren?

In België zijn niet alleen Europese, maar ook landelijke verkiezingen. Weer een lange formatie dreigt. De deelname van een Baudet-achtige nieuwkomer maakt het er niet eenvoudiger op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden