De laatste nachttrein naar Lourdes

bedevaart | reportage | Deze maand vertrekken de laatste twee nachttreinen naar het Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes. Trouw reist mee.

STIJN FENS en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Nooit meer wegglijden de nacht in, nooit meer het ritmische getik van de rails onder je couchette. Nellie van de Laar (76) gaat voor de vijfendertigste keer naar Lourdes, en het wordt de laatste keer met de nachttrein. Geduldig wacht ze op het perron tot ze in haar rolstoel naar binnen wordt gereden. "Ik heb een slechte rug en nu zijn ook nog twee rugwervels gebroken. En toch wilde ik mee. De sfeer in Lourdes is zo apart. Na zo'n reis kan ik er weer tegenaan." In Lourdes wacht mevrouw Van de Laar en haar reisgenoten een druk programma vol missen, bezinningsmomenten en uitstapjes.

Gisteren vertrok de op een na laatste trein naar Lourdes, met ruim zeshonderd zieken en tientallen vrijwilligers aan boord. Op 11 september vertrekt dan echt de laatste naar het Zuid-Franse bedevaarts-oord.

Het wordt te druk op het spoor. Spoorwegmaatschappijen hebben steeds meer moeite om de bedevaartreinen tussen de reguliere dienstregeling door te leiden. Bovendien is het huren van een speciale trein nogal duur en kiezen steeds meer pelgrims voor de bus of het vliegtuig. Dat betekent het einde van de treinbedevaart naar de stad waar Maria in 1858 aan molenaarsdochter Bernadette Soubirous zou zijn verschenen.

"Ik sta hier toch met een beetje weemoed", zegt Janine Moenen van de Limburgse Bedevaarten, een stichting die tochten naar Lourdes organiseert. "Veel mensen zijn erg gehecht aan deze reis, ze gaan vaak jaarlijks mee. Het is voor hen afwachten hoe het verder gaat."

Drie kwartier te laat vertrekt de trein rond half vijf in de middag van het station van Maastricht. Nellie van de Laar zit dan al ruim een uur op haar plek. Dit zou voor haar weleens de laatste keer kunnen zijn dat ze naar Lourdes gaat. "Het belangrijkste is dat ik goed kan zitten. De busreis duurt me te lang en mijn speciale rolstoel mag het vliegtuig niet in, dus dat betekent dat het voor mij waarschijnlijk is afgelopen."

Maar dan heeft ze niet op Janine Moenen gerekend. Zij blijft optimistisch. "We gaan er alles aan doen om te zorgen dat iedereen naar Lourdes kan blijven gaan." In dat geval wil Nellie van de Laar het wel proberen met het vliegtuig. "En dan het liefste een privévlucht, zodat mijn speciale rolstoel mee kan." Dan zal nog lastig worden, maar het is tenslotte een tocht naar Lourdes.

Trouw-redacteur Stijn Fens reist mee met de een-na-laatste treinbedevaart naar Lourdes. Volgende week een uitgebreid verslag van de reis in De Verdieping.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden