Energiewende

De laatste kolencentrale in Duitsland sluit in 2038

Windturbines voor een kolencentrale van RWE bij het Duitse dorp Neurath. Beeld Reuters
Windturbines voor een kolencentrale van RWE bij het Duitse dorp Neurath.Beeld Reuters

De Duitse bondsregering heeft vandaag definitieve afspraken gemaakt met de deelstaten over de manier waarop het land de komende jaren alle kolencentrales gaat sluiten.

Dat zal geleidelijk gaan: de eerste ­centrale sluit op 31 december van dit jaar, de laatste op zijn laatst eind 2038.

Bondskanselier Angela Merkel heeft goede hoop dat de laatste kolencentrale zelfs al drie jaar eerder dicht zal kunnen. Of dat inderdaad echt kan, zal in 2029 worden bekeken. Het is afhankelijk van de snelheid waarmee Duitsland overgaat op schone energiebronnen.

De deelstaten en de centrale-­exploitanten ontvangen miljarden voor de afbouw van de centrales. Zo trekt de bondsregering 4,35 miljard euro uit voor het compenseren van de energiebedrijven die door de sluitingen van de kolencentrales getroffen worden.

Een jaar geleden kondigde Merkel aan dat de kolencentrales vanaf 2038 allemaal gesloten zouden moeten zijn. Sindsdien lag de Bondsregering met de betrokken deelstaten overhoop over de volgorde van sluiting. Aan die ruzie is met het bereikte akkoord een einde gekomen.

Wel zal een onlangs opgeleverde nieuwe kolencentrale alsnog in gebruik worden genomen. Eerst sluiten een paar van de oudste en meest vervuilende centrales, al duurt het nog tot 2034 voor de laatste bruinkoolcentrale in Oost-Duitsland zijn poorten zal hebben gesloten. De Oost-Duitse bruinkoolcentrales zijn bijzonder vervuilend, maar sluiting betekent tegelijkertijd verlies van daar toch al schaarse werkgelegenheid.

Duitsland wil in 2030 de uitstoot van CO2 met meer dan de helft hebben verminderd. De Duitsers maakten al eerder een begin met het uitfaseren van kernenergie. De laatste kerncentrale zal naar verwachting volgend jaar sluiten. trouw

Lees ook:

In Duitsland staan kolencentrales plotseling heel vaak te niksen

Groene stroom genoeg in Duitsland, maar op de verkeerde plek

Duitsland plaatst windmolens en zonnepanelen in het noorden, maar het zuiden van het land heeft ook stroom nodig. Veel stroom. Plannen voor enorme elektriciteitskabels van noord naar zuid stuiten op weerstand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden