De laatste keer alles organiseren

Ger van Erp

Examensecretaris Ger van Erp regelt al zes jaar alles rondom de eindexamens. Na dit jaar gaat hij met pensioen. Trouw tekent dagelijks de ervaringen op van leerlingen en medewerkers van het Coornhert Lyceum in Haarlem.

Zes jaar lang regelde examensecretaris Ger van Erp alle zaken rondom de school- en eindexamens. Na dit jaar houdt hij het voor gezien. "Vanaf 1 september ga ik mijn grijze haren recht doen", zegt Ger met een glimlach. Met zijn 64 jaar vindt hij het tijd voor zijn prepensioen. "Kan ik eindelijk buiten de schoolvakanties om goedkoop op vakantie." De examens in goede banen leiden kost behoorlijk wat werk, maar Ger deed het met veel plezier. "Het hield mijn geest levend", aldus de examensecretaris. Aan het begin van het jaar controleerde hij altijd of er wettelijke veranderingen waren in het examenreglement. "Deze keer heb ik bijvoorbeeld gekeken of dyslecten wel of geen spellingscontrole mogen gebruiken of dat grafische rekenmachines zijn toegestaan." De rest van het jaar coördineerde hij praktische zaken en handelde klachten of verzoeken van leerlingen af. Heel veel gekke dingen is Ger in die zes jaar niet tegengekomen. Sommige verhalen staan hem nog wel goed bij. "Er was ooit een klacht door een leerling ingediend die tijdens haar examen werd afgeleid door een surveillant. Ze was verliefd op hem." Een andere scholier gaf de dood van zijn moeder op als reden dat hij een examen niet kon maken. Ger: "De secretaresse kreeg zowat een beroerte toen zijn moeder later opeens opbelde." De afgelopen weken zijn rustiger verlopen. Voorgaande jaren was dat wel eens anders. "Twee jaar geleden ging de deur van de kluis met de eindexamens erin niet meer open. We moesten hulptroepen alarmeren en zij hebben de deur eruit gehaald." Gisteren waren de laatste examens op het Coornhert, wat betekent dat Ger klaar is met zijn dagelijkse examenbezigheden. De eerstvolgende hectische dag is 16 juni. Dan is de normering bekend en kunnen de punten worden omgezet in cijfers. "Het is zaak dat ik dan om acht uur begin en er alert op ben dat alles goed verloopt." Die dag wordt duidelijk wie er in één keer geslaagd is, en wie niet.

agenda

vmbo BB/KB:

13.30-15.00 Spaans, Turks, Arabisch

vmbo GL/TL:

9.00-11.00 Fries

13.30-15.30 Spaans, Turks, Arabisch

havo:

9.00-11.30 Fries, Russisch

13.30-16.00 Spaans, Turks, Arabisch

vwo:

9.00-11.30 Fries, Russisch

13.30-16.00 Spaans, Turks, Arabisch

Examenvraag aardrijkskunde vwo

Bij Mount Yamnuska ligt gesteente van 500 miljoen jaar oud, boven op gesteente van 80 miljoen jaar oud. Beschrijf de wijze waarop het oudere gesteente boven op het jongere gesteente is komen te liggen.

Examen antwoord

Uit de beschrijving moet blijken dat er (door convergentie) van twee kanten druk werd uitgeoefend op de gesteentelagen, waarbij een breuk ontstond waarna de gesteentelagen over elkaar heen werden geschoven / een overschuiving plaatsvond (en het oudere gesteente boven op het jongere gesteente kwam te liggen)

Examen gisteren

Lisa Alting is niEt tevreden met het vwo-eXAMEN aardrijkskunde. "Er waren te veel vraGen, de vraagstellIng waS onduidelijk en sommige dingen sTondEn niet in de atlas." Om haaR hEeN staan meer leerlingen na te praten. "Ik hoor dat het bij iedereen slecht ging." Lisa had verwacht dat het veel beter zou gaan, want ze had zich goed voorbereid. "Toen ik aan het examen begon zakte de moed in mijn schoenen." Al te lang wil ze er niet meer over nadenken. Dit was haar laatste examen, ze is vrij. "Ik kan het nog niet helemaal bevatten dat ik klaar ben met zes jaar school." Vanavond is er feest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden