commentaar

De kwestie Moorlag: het zoveelste PvdA-incidentje

De Groningse PvdA-politicus William Moorlag tijdens zijn beëdiging afgelopen oktober als lid van de Tweede Kamer.Beeld ANP

Opnieuw is een incident in de PvdA tot een onbevredigende oplossing gekomen. Op naar het volgende relletje ben je geneigd te denken. 

Altijd wat bij de sociaal-democraten, zelden iets goeds. Het gedoe rond het al dan niet kunnen aanblijven van het nieuwbakken Kamerlid William Moorlag is zowel een treffende illustratie van de toestand van totale ontreddering in de PvdA als van het gebrek aan ideeën de partij te vernieuwen.

De pogingen Moorlag te bewegen zijn zetel in de Tweede Kamer op te geven hadden er veel van weg dat de partij probeerde in het verleden gemaakte fouten te verdoezelen. In ieder geval was een deel van de partij zomaar ineens vergeten dat de PvdA mede-verantwoordelijk was voor de bezuinigingen die Alescon, waarvan Moorlag later directeur werd, ertoe brachten te zoeken naar creatieve oplossingen om desondanks zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden bij sociale werkplaatsen. De rechter achtte de constructie, waarbij Alescon mensen ontsloeg en via een opgericht uitzendbureau weer aan het werk zette, onwettig. En dus, zo luidde de conclusie van de ideologisch zuivere PvdA’ers, diende Moorlag zijn Kamerzetel op te geven. De PvdA is immers de partij die schijnconstructies bestrijdt in plaats van ze te gebruiken.

Kamerfractie

De Kamerfractie, onder leiding van fractievoorzitter Lodewijk Asscher (in een voormalige periode als minister van sociale zaken ook nog eens verantwoordelijk voor een deel van de bezuinigingen), oordeelde aanvankelijk dat Moorlag met de beste bedoelingen (zoveel mogelijk mensen aan het werk houden) had gehandeld. De nieuwe partijvoorzitter meende echter in de zaak-Moorlag een goede aanleiding te kunnen zien haar partij op het ideologisch zuivere pad te kunnen brengen. Ook de Jonge Socialisten hadden geen bedenktijd nodig om barbertje te hangen.

De fractie herzag daarop, zonder verdere uitleg, haar standpunt en wilde alsnog het vertrek van Moorlag. Het Kamerlid boog echter niet en eiste dat de zaak beter zou worden onderzocht.

Het daaruit resulterende rapport constateerde wat al lang duidelijk was: Moorlag had inderdaad met de beste bedoelingen gehandeld, al zou het wel zuiverder zijn geweest als hij de kwestie op tafel had gelegd toen hij in de procedure terecht kwam voor kandidaatsstelling voor de Tweede Kamer.

Hoe een partijvoorzitter, die eerst het vertrek van Moorlag eiste, deze conclusie kan aangrijpen om radicaal van standpunt te veranderen, is een raadel.

Het incident past in een rijke traditie in de PvdA van omgaan met incidenten: onmiddellijk uit de heup schieten zonder oog voor het menselijk aspect dat tegelijk in het geding is.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees hier meer commentaren van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden