De kunstenaar heeft afstand gedaan van 'La Guerre'

Als Jan Cremer (1940) nog maar twintig is, maakt hij een van zijn beste schilderijen: het vijfluik 'La Guerre Japonaise'. Het is een vurige aanklacht tegen het bloedvergieten in de oorlog. En dat spat er ook af. Met een gasbrander heeft Cremer de dikke verflagen bewerkt. Door de hitte is de laag teer die hij als eerste op het doek heeft gesmeerd, naar de oppervlakte gesijpeld.

Cremer wilde het destijds voor een miljoen gulden verkopen, wat tot geschokte reacties leidde. Wat verbeeldde die snotaap zich wel. Volgens Cremer had hij alleen maar zo'n hoog bedrag gevraagd, omdat hij dit werk voor zichzelf wilde houden.

Nu, meer dan vijftig jaar later, heeft hij er toch afstand van gedaan. Het heeft een plek gekregen op zijn Overijsselse geboortegrond. Museum de Fundatie in Zwolle heeft het gekocht, met steun van de BankGiro Loterij en de provincie Overijssel. Behalve dit werk heeft het museum nog zeven schilderijen van Cremer verworven, een combinatie van aankoop en schenking. Het gaat om 'Berlin' en 'Compositie' uit 1955, het drieluik 'Aarde & Vuur' ('Oorlog', 'Bevrijding', 'Vrede') uit 1984, 'Adelaar Sneeuw' (1985), 'Himalaya' (1990) en 'Sebastopol Sunrise' en 'Red Horizon' uit 2010.

Waarom wilde Cremer nu wel afstand doen van zijn lievelingswerk? Directeur Ralph Keuning van De Fundatie: "We hadden al werk van Cremer in de collectie. Ik heb hem ervan kunnen overtuigen dat we zonder dit vijfluik geen representatief overzicht hebben van zijn oeuvre. Ik vind 'La Guerre Japonaise' een meesterwerk dat in een museum thuis hoort."

In de jaren zestig kocht de provincie Overijssel vier schilderijen en grafisch werk van Cremer. De Fundatie kreeg in 1993 het beheer over de provinciale collectie, inclusief de opdracht deze uit te breiden. Vorig jaar kwamen er al twee Cremers bij.

De nieuwe aanwinsten zijn nog tot en met 23 augustus te zien op de tentoonstelling Cremer in verf, 1954-2014 in De Fundatie.

'La Guerre Japonaise' zal daarna ook deel uitmaken van de dubbeltentoonstelling over William Turner die 5 september opent in het Zwolse museum en Rijksmuseum Twenthe in Enschede.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden