de kunst van het krijgen

Vorige week schreef Jan van Mersbergen over de kunst van het krijgen. We vroegen wat het mooiste cadeau is dat u ooit kreeg. Een selectie uit uw reacties.

Familie-atlas
Thuis lag een atlas, een bijzondere atlas. Loeizwaar, zeven kilo, blauwe omslag met in gouden letters JUBILÄUMS-AUSGABE ANDREES HANDATLAS FÜNFTE AUFLAGE. Binnenin had mijn moeder, zij moet nog een meisje geweest zijn, de naam gekalligrafeerd van haar vader, mijn opa: J.C.Beemsterboer. Onder aan die bladzijde stond het jaar van uitgave: 1907. Vanaf het moment dat ik begreep wat een kaart was, kon ik me verliezen in dit boek. Ik zocht bekende plaatsen op, ik reisde naar nieuwe en steeds was ik weer gefascineerd door de precisie van elke kaart. Zo'n kleine twintig jaar geleden was ik bij mijn vader om zijn en mijn verjaardag te vieren. Hij liep even weg en kwam terug met de atlas en legde die op mijn schoot. "Voor jou". Ik huilde, want ik begreep dat hij iets waardevols doorgaf. Ik heb ook een zoon.

Jan Draaijer

Blij met zijn leven
"Als ik 's morgens naar mijn werk ga, het raam van de auto opendraai en de geur van het pas gemaaide gras ruik, ben ik zó blij dat ik leef." Deze uitspraak van mijn toen 25-jarige zoon, gedaan tussen neus en lippen door, is het mooiste cadeau dat ik ooit kreeg. Want is opvoeden niet vaak een zaak van improviseren, van gelukstreffers en miskleunen? Dan ineens valt deze uitspraak op het aanrecht tussen het gespetter van de kraan en het rinkelen van de kookwekker. Mijn kind, een open oog voor niet materiële dingen, blij met zijn leven. Wat kun je als ouder nog meer wensen?

Corrie Timmer

Een boerderij
Ze was niet eens een echte tante maar een goede kennis van mijn moeder. Een lieve, wat plompe vrouw, die de spotlust van mijn vader wekte. Toch weet ik - 60 jaar nadien - nog altijd wat ze me op mijn verjaardag gaf. Toen ik zes werd het een magnetisch schilderijtje van een boerderij. Koeien, schapen en geiten, bergen en hekjes, alles kon je met een magneetje in het blauw-groene schilderijlijstje klikken. Uren was ik ermee bezig. Toen ik tien werd kwam ze - ouder geworden, schommelend, nog trager dan anders - langs op mijn bescheiden feestje. Het cadeau: een mes, een lepel en een vork, gegraveerd met mijn initialen. Ik was sprakeloos en heb ze jarenlang gebruikt. Tot ze - dankzij mijn slordige moeder - zoek raakten. Het mes verdween als laatste.

Bob Lagaaij

Bedelarmband
Najaar 2007 kregen we een cadeaugids van de Wereldwinkel in de bus. Ik bekeek hem samen met onze gehandicapte zoon en we zagen een ketting en een armband met bedeltjes van kralen en visjes. Omdat ik onder het sterrenbeeld vissen geboren ben zei ik: "Dat is een prachtige armband." Onze zoon, die niet veel zakgeld krijgt, omdat hij er niet goed mee kan omgaan, ging met zijn gespaarde geld stiekem naar de Wereldwinkel en kocht deze sieraden. Met een nonchalant: "Moeke, dat heb je wel verdiend", werd mij dit cadeautje overhandigd. Ik was ontroerd. Deze ketting en armband zijn nog waardevoller geworden omdat ik er nog meer bedeltjes aan maakte met herinneringen. Deze sieraden zijn me dierbaar.

Kunny Wieringa

Zakhorloge
De datum 10 september 1966 zal ik nooit vergeten, op die dag namelijk kreeg ik van mijn grootvader zijn zakhorloge dat al zo lang in de familie was. 10 dagen later stierf mijn grootvader, zou hij aangevoeld hebben dat hij er niet meer lang zou zijn? Ik heb het zakhorloge nog steeds, het loopt nog en dat zou mijn grootvader prachtig gevonden hebben. Vaak kijk ik er naar en ik ben er nog steeds blij en trots op en dan denk ik terug aan dat mooie gebaar van mijn grootvader, toen op 10 september 1966!

Willem Vizee

Warme quilt
Ontzettend blij was ik, met een quilt gemaakt door lieve vriendinnen en familie toen ik verhuisde, na 43 jaar, uit mijn geboorteplaats. Ieder had twee blokken gemaakt met persoonlijke stof, ze hadden ze samen aan elkaar genaaid. Er waren er bij, die nooit een naald vast hielden, dus dit was heel speciaal. Ik huilde van ontroering toen ik het kreeg. We slapen al 17 jaar onder die warme, liefdevol gemaakte quilt. Marian de Graaf

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden