’De Kromme’ waant zich onaantastbaar

FC Utrecht-coach Van Hanegem dolt wat met de Feyenoorders Makaay en Van Bronckhorst. (FOTO ROBERT VOS, ANP)Beeld ANP

Coach Van Hanegem keerde gistermiddag na ruim een week ziekteverlof terug op de bank van FC Utrecht, waar zijn vier assistenten met veel kabaal de zak kregen.

Met de typische tred van een ex-voetballer stak Willem van Hanegem gistermiddag het veld van De Kuip over. Terwijl hij zijn entree maakte in het stadion waar hij als speler grote furore maakte, scandeerde een klein deel van het Rotterdamse publiek de naam van de coach van FC Utrecht. Zichtbaar opgetogen nam hij de blijk van waardering in ontvangst. Van Hanegem zag in het bescheiden eerbetoon een herbevestiging van zijn status als volksidool.

„Eén week in een periode van 65 jaar hoeft niet alles te veranderen”, vertelde ’De Kromme’ na afloop. „Dat snappen die mensen.” Van Hanegem refereerde aan het rumoer rond zijn persoon. Toen zijn vier assistenten mede door zijn toedoen werden ontslagen, meldde hij zich ziek. Als gevolg van griep en stress hield Van Hanegem vijf dagen rust. Dat de buitenwacht hem betichtte van vluchtgedrag, deed hem pijn.

Het stak hem nog meer dat mensen openlijk schande spraken van zijn weinig verheffende rol in het geheel. Daags na de nederlaag tegen Sparta (1-0), gespeeld op zondag 19 oktober, luchtte hij zijn hart bij algemeen directeur Van Dop en technisch directeur Buter. Samenwerken met Van Loen, Nascimento, Druppers en Arts ging in zijn ogen niet langer. Clubeigenaar Van Seumeren hakte later op de dag de knoop door. Het dienstverband van het viertal zou worden ontbonden. Van Hanegem, in wie hij een boegbeeld zag, bleef buiten schot.

Terwijl Utrecht achter de schermen in Du Chatinier een nieuwe assistent vond, liet de oud-international zijn stafmedewerkers in het ongewis. Totdat ze vier dagen later te horen kregen dat ze moesten vertrekken, werkte Van Hanegem met hen samen alsof er niets aan de hand was. Toen Van Loen om opheldering vroeg, brak hij. Huilend vertelde Van Hanegem zelf de handdoek te zullen werpen, een belofte die hij niet nakwam.

Getuige zijn ontboezeming in De Kuip voelde de voormalige vedette zich niet lekker over zijn licht dubieuze gedrag. Hij wist goed dat een deel van zijn hondstrouwe fans zich zo maar van hem kon afwenden. Die vernedering, in de vorm van een fluitconcert of een hatelijk spreekkoor, bleef hem tot zijn grote opluchting in Rotterdam bespaard.

Desondanks maakte Van Hanegem achter de microfoon, waarachter hij voor het eerst sinds zijn aanstelling bij Utrecht plaatsnam, geen ontredderde indruk. Hij waande zich onaantastbaar. Niemand kon hem dwingen met een heldere verklaring te komen. Zoals vaker verschool hij zich achter een flauwe grap en een grol. Of de afgelopen periode zwaar was geweest? Van Hanegem reageerde met een flauwe grijns: „Ik spring straks van de Van Brienenoordbrug. En ik kan niet eens zwemmen.”

Zonder het applaus van een handvol Rotterdamse supporters had hij zich ongetwijfeld minder stoer voorgedaan. Toen een deel van de aanhang van Utrecht zich na het bewuste duel met Sparta onverwacht tegen hem keerde, belde hij zijn vrouw om haar te melden dat hij er de brui aan wilde geven. Van Hanegem, niet gewend aan kritiek, kon de volkswoede niet verkroppen. Inmenging van het bestuur leidde tot een andere uitkomst. Niet hij, maar zijn assistenten konden hun spullen pakken.

Toen zijn collega Verbeek als een gentleman op vragen van journalisten inging, kwam een ander trekje van Van Hanegem boven. De persconferentie begon hem te vervelen. Daarom tikte hij demonstratief op zijn horloge, terwijl de trainer van Feyenoord aan het woord was. Even later verliet hij met de blik van een overwinnaar de ruimte. Voor zolang het duurt. Dat het vak met Utrecht-fans hem niet toezong, was hem duidelijk ontgaan.

(Trouw)Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden