De Krom in beroep tegen vonnis over geld kunstenaars

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Staatssecretaris Paul de Krom van sociale zaken legt zich niet neer bij het besluit van de rechter dat er een overgangsregeling moet komen voor de kunstenaarsuitkering. Hij gaat in hoger beroep, omdat hij van mening blijft dat het intrekken van de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK), 1 januari van dit jaar, ruim op tijd bekend is gemaakt.

De rechtbank oordeelde dinsdag dat het ministerie WWIK-ontvangers een adequate overgangsregeling moet bieden, omdat de kunstenaars niet genoeg tijd hadden om zich aan de situatie zonder de WWIK aan te passen. Tot het hoger beroep dient, zal het ministerie dat ook doen, aldus een woordvoerder gisteren. Hoe de overgangsregeling er precies uit komt te zien, wordt later duidelijk.

De WWIK was bedoeld om startende kunstenaars een stap op weg te helpen. Het kabinet heeft de regeling afgeschaft omdat de ministers vinden dat het niet is uit te leggen dat er voor een beroepsgroep een uitzonderingspositie was gecreëerd. Kunstenaars die dat nodig hebben, kunnen net als andere mensen een bijstandsuitkering aanvragen, aldus De Krom.

Nadat ook de Eerste Kamer halverwege december instemde met de afschaffing van de WWIK, besloten FNV Kiem en de Beroepsvereniging Beeldende Kunsten een overgangsregeling via een kort geding af te dwingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden