De kroegkat zit in het nauw

Smokey (23), de kroegkat van café 't Loosje. Beeld foto Robert van Willigenburg

De dagen van de kroegkat lijken geteld, althans in de Amsterdamse binnenstad. Daar moet de ene na de andere café-eigenaar op last van de Voedsel- en Warenautoriteit aanpassingen verrichten of zijn huisdier de deur uit doen. Regels zijn regels, zegt de NVWA. Schijnoplossing, roepen de uitbaters. "De muizen dansen straks op tafel."

De bekendste kroegkat van Amsterdam heet Smokey. De 23-jarige poes loopt al twintig jaar rond in café 't Loosje, aan de Nieuwmarkt. Een paar weken geleden kwam de NVWA langs en constateerde dat Smokeys voederbak in de bierkelder staat. En dat mag niet volgens de Warenwet. "Die bak staat al twintig jaar in de bierkelder", zegt Marie Boudri van 't Loosje. "En Smokey hoeft niet door de keuken om daar te komen."

Felis non grata
De NVWA eist aanpassingen van 't Loosje, anders is Smokey felis non grata. "Als we zorgen dat de poes niet in de buurt van eten kan komen, dan mag ze blijven", verzucht Boudri. "Maar de aanpassingen die de NVWA eist zijn praktisch onuitvoerbaar." Boudri, die het gevoel heeft dat er tegenwoordig veel strenger wordt gecontroleerd, is een petitie begonnen voor Smokey. De teller staat na een paar dagen al op 12.000 digitale handtekeningen. "Ik snap de NVWA heus wel, maar Smokey is 23, zo lang heeft ze niet meer te leven. Daar moeten we toch uit kunnen komen."

De NVWA ontkent dat er strenger wordt gehandhaafd. "Wij zijn echt niet op kattenjacht, zoals door café-eigenaren wordt gesuggereerd", zegt woordvoerder Lex Benden. "Wij treffen bij reguliere controles voederbakken aan in de keuken, en dat mag gewoon niet. Een kat in het zitgedeelte van het café is geen probleem, maar op plekken waar eten wordt bereid of bewaard mogen er geen huisdieren zijn."

Fotograaf Robert van Willigenburg weet alles van kroegkatten. Hij maakte de beelden voor het boek 'Kat in de stad. Amsterdamse kroegtijgers en winkelpoezen', dat op Dierendag (4 oktober) verschijnt. Hij trekt de lezing van de NVWA in twijfel. "Ik hoor van ondernemers dat er in postcodegebied 1012 veel strenger wordt gecontroleerd dan elders. In de Jordaan gaat het er bijvoorbeeld veel gemoedelijker aan toe." Amsterdam begon zes jaar geleden met Project 1012, dat het desbetreffende stukje binnenstad zoveel mogelijk moet ontdoen van prostitutie, criminaliteit en andere onwenselijkheden.

Schijnoplossing
Horecabazen vinden handhaving van de Warenwet een schijnoplossing; voor elke kroegkat die verdwijnt krijg je een veelvoud aan muizen en ratten terug. 'Zonder kat dansen de muizen op tafel', is een veelgehoord argument. De NVWA kent deze redenering, maar is niet onder de indruk. "Muizen en ratten kun je ook op een andere manier bestrijden", pareert Benden. "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we het ene beest in de keuken toestaan om te voorkomen dat er andere beesten komen."

Van Willigenburg vindt dat op zijn beurt een dubieuze redenering. "Een café-eigenaar vertelde me ooit dat Rentokil 5000 euro per jaar rekent voor plaagbestrijding. Tja, dan is een kat een stuk goedkoper." Boudri vult aan: "Je kan overal wel muizengif leggen, maar dat is veel onhygiënischer dan een kat." Van Willigenburg: "Die beesten horen er gewoon. Je hebt ze thuis ook, daar gaan mensen toch ook niet dood aan de kattenziekte."

Ondertussen ligt Smokey het grootste deel van de dag in een warm richeltje achter het espresso-apparaat. Problemen met de hygiëne levert dat niet op, verzekert Boudri. "We houden alles goed schoon, ze komt ook niet in de buurt van de kopjes." En als Smokey er straks niet meer is? "Nee, een nieuwe poes komt er dan niet, dat zou flauw zijn. We zullen op zoek moeten naar andere manieren om muizen buiten de deur te houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden