De KRO in zijn blootje

„En, wat heeft u de kijker komend jaar te bieden?”, informeert aartsbisschop Eijk belangstellend. KRO-directeur Koen Becking bladert enthousiast door zijn seizoensbrochure. „Wat dacht u van een pikante blootshow met Anita Witzier?” „Een blootshow?!”, reageert de kerkvorst verbijsterd. „Ja, maar het is voor een goed doel, dus dat is toch heel katholiek, nietwaar? Naakt met een missie, noemen we het. Maakt u zich geen zorgen, hoor, Anita zelf blijft in de kleren.” Opgewekt kijkt Becking de vergadertafel rond en constateert tevreden dat het woord missie een blijk van herkenning heeft opgeroepen. Maar daar verheft mgr. De Jong, de jeugdige, blozende hulpbisschop van Roermond, zijn stem . „Gaat het om vrouwen of mannen?”, vraagt hij net iets te gretig. „Van beiderlei kunne”, antwoordt de omroepbaas. „Gelukkig, geen Adam en Evert”, krabbelt mgr. Eijk in zijn notitieblok.

„Verder komen we met een programma van Arie Boomsma”, vervolgt Becking. „Vrouwen schijnen hem een onweerstaanbare spetter te vinden, en zelfs sommige mannen. Nou, dat komt dan goed uit, want hij gaat een programma presenteren over jonge homoseksuelen die uit de kast willen komen.” „Wat bedoelt u met kast?”, interrumpeert bisschop Hurkmans (Den Bosch). „Is dat een soort biechtstoel?” „Nee”, verduidelijkt Becking lachend, „we willen jonge homo’s helpen om hun geaardheid te praktiseren en te consumeren. Of hoe zeg je dat op z’n katholieks?” „Toch Adam en Evert”, noteert de aartsbisschop.

„En de radio, wat doet u daar?”, roept bisschop Van den Hende (Breda) wanhopig. „Leuk dat u dat vraagt”, zet Becking zijn relaas voort. „Op 3 FM komen we met ’Ps radio’, een soort seksshow. Of je vriendschappen kunt onderhouden met je exen, en zo. En of je bij het vrijen de pil en het condoom gebruikt.” „Moet dat tegenwoordig allebei tegelijk van de Viva?”, sneert bisschop De Korte (Groningen), de guitigste van het stel. Nu barst de bisschoppenconferentie in lachen uit. Zelfs het Hoofd der Kerk kan een liptrilling niet onderdrukken. Maar al snel heeft mgr. Eijk zijn gezicht weer in de plooi. „Waarde heer Becking, wat doet u aan ons mooie geloof? Ik las in de ooit katholieke Volkskrant dat Wesley Sneijder zich tot onze Heilige Moederkerk heeft bekeerd – prachtig doelpunt trouwens maandagmiddag tegen Slowakije; is dat geen geschikt item voor de KRO?”

Zenuwachtig grabbelt Becking in zijn binnenzak, in de hoop daar wat extra materiaal aan te treffen over het nieuwe KRO-seizoen. Maar helaas, het enige dat tevoorschijn komt is zijn VVD-lidmaatschapskaart. „Ik denk”, zegt hij met angstzweet op het voorhoofd, „dat we Sneijder en dat soort katholieke dingen in de RKK-programmering pletteren.” „Wat zegt de heer Becking?”, vraagt de notuliste geschrokken. „Dat ’ie dat in de RKK plettert, de kerkelijke zendtijd zogezegd”, herhaalt mgr. Eijk.

’s Avonds slaat de aartsbisschop gewoontegetrouw zijn dagboek open. „Lief dagboek”, schrijft hij , „vandaag nader kennisgemaakt met de katholieke omroep en ik moet zeggen: er is voor mij een geheel nieuwe wereld opengegaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden