De Krim mag zelfstandiger opereren van de Oekraine

KIEW (AP) - Het Oekraiense parlement heeft het schiereiland de Krim grotere autonomie toegekend.

Het parlement komt daarmee voor een deel tegemoet aan de Russische meerderheid op de Krim, die naar zelfstandigheid streeft. De Krim was tot 1954 Russisch grondgebied, toen Sowjet-leider Nikita Chroesjtsjow het gebied aan de Oekraine gaf bij de viering van de 300 jaar Oekraiens-Russische vriendschapsbanden.

Het parlement in Kiew bepaalde gisteren wel dat de Krim niet zonder toestemming van de Oekraine en het gebied zelf bij een ander land kan worden gevoegd. Deze waarschuwing is vooral gericht aan het adres van Rusland.

Rusland betwijfelt of Chroesjtsjow destijds wel rechtmatig handelde. De Russen op de Krim zoeken steun in Moskou, omdat zij achtergesteld zouden worden door Kiew. Daarbij komt dat de Krim de thuishaven is van de Zwarte-Zeevloot, die Rusland en de Oekraine van de SowjetUnie erfden. De verdeling van de vloot heeft tot grote spanningen tussen de twee republieken geleid.

De Krim krijgt de zeggenschap over zijn eigen grondgebied, natuurlijke hulpbronnen en waterwegen en kan mensen voortaan het burgerschap toekennen. Formeel stond de Krim niet op de agenda tijdens de vorige week gehouden top tussen de Russische president, Boris Jeltsin, en de Oekraiense president, Leonid Krawtsjoek. Maar kennelijk hebben de twee leiders toch afspraken gemaakt over de Krim.

Het referendum over de onafhankelijkheid van de Krim, dat voor op 2 augustus op het programma stond, heeft nu geen zin meer. De autonome status die gisteren werd toegekend, wordt van kracht, als het parlement van de Krim daarmee instemt.

Nikolai Bagrow, de voorzitter van het parlement van de Krim en tevens lid van het Oekraiense parlement, zei dat de autonomieregeling aantoont dat meningsverschillen tussen staten vreedzaam opgelost kunnen worden. Iwan Zajets, lid van de Oekraiense Roech-beweging, vindt daarentegen dat de regering in Kiew de Oekraine in de uitverkoop doet. Zajets vreest dat ook andere regio's van de Oekraine, zoals het Donjetsk-steenkoolbekken, om meer autonomie zullen vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden