Review

De kredietcrisis wint terrein op Obama

President Obama en de kredietcrisis zijn verwikkeld in een heftige strijd om de gemoedstoestand van het volk. Waar de kredietcrisis het consumentenvertrouwen kapotmaakt, probeert Obama met zijn hoopvolle boodschap de bevolking toch nog positief te stemmen.

Obama piekte in januari, toen zijn beëdiging ook de immunen met obamania leek te besmetten. Leek te besmetten, want sindsdien ging ruim een maand voorbij, waarin de kredietcrisis het nodige terrein terugwon.

In de weekbladen heeft de crisisstemming de overhand.

Time opent met een treurige boodschap voor de werknemer: het tijdperk van één-tegenvaller-en-je-ligt-eruit is aangebroken. Neem het verhaal van Joseph Zachary. Een gelukje – een lift van een vreemde – zorgde ervoor dat hij, ondanks motorpech, op tijd bij zijn sollicitatiegesprek kwam en een baan bij de brandweer kreeg. Hij ontsteeg de armoede, kocht een mooi huis en begon zijn eigen bedrijfje. Tot een ongeluk in de brandweerauto hem arbeidsongeschikt maakte en gaten in zijn geheugen sloeg. Dat was de klap die Zachary niet meer te boven kwam. Hij verloor zijn baan, waarna hij zijn hypotheek en medische kosten niet meer kon betalen. Zijn bedrijfje ging failliet, waardoor zijn schulden groter werden. Zijn huis was zijn enige vermogen, maar door de ingestorte huizenmarkt brachten vergelijkbare huizen in betere buurten minder op dan hij aan de bank verschuldigd was.

Zo vond Time hem, in het kantoor van een advocaat die faillissementen behandelt. Pas maar op, herhaalt het blad, tegenwoordig zit je na één tegenvaller zomaar in de problemen.

Ook bij The Economist is er weinig hoop te bespeuren. ’De rekening die Europa zou kunnen opbreken’, kopt het blad groot. Net als Newsweek ziet het dat Oost-Europa heftig te lijden heeft onder de kredietcrisis en dat het West-Europa wel eens in zijn val zou kunnen meesleuren. Zover kan West-Europa het natuurlijk niet laten komen. Hoewel de rekening enorm hoog zal zijn, kan West-Europa niet anders dan die betalen, redeneert het tijdschrift. Aangezien de West-Europese regeringsleiders afgelopen weekend hebben besloten geen groot steunfonds voor Oost-Europa in te stellen, zal de hoop op een goede afloop een opdoffer hebben gekregen, bij The Economist.

Is het dan helemaal gedaan met de hoop? Gelukkig niet. Die Zeit combineert een uiterst pessimistische illustratie – een zinkend Ierland, waar de schapen onherroepelijk vanaf glijden – met een optimistische boodschap. Ierland gaat misschien ten onder aan de kredietcrisis, maar één positieve uitwerking heeft dat wel: de Ieren zijn plots weer geïnteresseerd in de Europese Unie. Steeds meer Ieren schamen zich bovendien voor het Ierse ’nee’ tegen het Verdrag van Lissabon. Goed nieuws dus voor Europa, dat zo toch nog mag hopen op Ierse goedkeuring voor het hervormingsverdrag.

De Ierse minister van financiën laat weten druk bezig te zijn met het verzinnen van een pakkende slogan voor het tweede Lissabon-referendum. Een van de voorstellen luidt: ’Liever Rome dan Reykjavik’. De Ieren zijn hun gevoel voor humor gelukkig nog niet verloren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden