null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

OmbudsmanEdwin Kreulen

De krant moet de student niet blijven missen

Lukt het Trouw om in coronatijd de hele samenleving in beeld te brengen? Veel ligt stil en de redactie kan alleen virtueel plannen uitwisselen. Een eerste testcase zijn de studenten in het middelbaar beroepsonderwijs.

De kwestie

Op 14 april schrijft een Zaanse docent op de opiniepagina dat hij aandacht mist voor mbo-studenten. Als het in de media al gaat over studenten, stelt deze mbo-opleider, dan komen die vooral van hogeschool en universiteit. Kijkt een redactie als Trouw wel buiten de eigen, doorgaans hoogopgeleide ‘bubbel’?

Eerder die maand, op 8 april, plaatst De Verdieping foto’s van vier ‘jongeren in lockdown’, met tekst van dit viertal zelf erbij. Twee van hen zitten op het gymnasium, één heeft een tussenjaar en de vierde volgt een mbo-opleiding. Ze komen allen uit Amsterdam en hebben aspiraties als kunstenaar.

Eind maart meldt de onderwijsredactie dat studenten voorlopers zijn met maatschappelijke initiatieven ‘nu de universiteiten gesloten zijn’.

De standpunten

De Zaanse docent merkt in zijn opiniestuk op dat zijn eigen studenten gewoon stage lopen in de zorg. Juist zij krijgen te maken met de coronaproblemen. Daarom moet de krant ook hen portretteren.

Enkele lezers wijzen erop dat het vierluik Amsterdamse aspirant-kunstenaars geen goede afspiegeling vormt van de jongeren in Nederland. Op de redactievergadering wordt dit punt ook besproken.

De onderwijsredacteur die schreef over universitaire studenten als voorlopers in de crisis, erkent dat mbo-studenten te weinig aandacht hebben gekregen. “Maar dat gold eigenlijk ook voor andere studenten.” Als na de aandacht voor de medische kant van de coronacrisis het onderwijs al in beeld kwam, ging het toch vooral over het basis- en voortgezet onderwijs, waar leerlingen thuis aan de slag moesten. “Dat is jammer, want ook bij studenten zijn er verhalen, of je nou op het mbo zit of in het hoger onderwijs.” Een stuk over geldzorgen van studenten haalde alleen de site, een stuk over internationale studenten komt een dezer dagen in de krant.

Een van de zogeheten chefs dag – de redacteuren die de leiding geven aan de dagelijkse krant – erkent dat mbo-studenten meer aandacht hadden moeten krijgen. Hij wijst erop dat zeker in de eerste maand van de coronacrisis het nieuwsaanbod enorm was.“Bovendien maakten we tijdelijk een krant met minder pagina’s. We moesten kiezen. Leerlingen van basisschool en middelbare school kwamen helemaal thuis te zitten, met gevolgen voor hun ouders.”

Deze chef bestrijdt de suggestie dat de krant vooral naar het hoger onderwijs keek. “We hebben bij de berichtgeving over eindexamens gekozen voor een interview met een vmbo-leerling.” De redactie vergadert inmiddels uitsluitend virtueel, maar de chef dag zegt dat ook op deze manier zeker alle suggesties besproken kunnen worden.

De onderwijsredacteur blijkt zich het opiniestuk van de mbo-docent te hebben aangetrokken en is met hem in overleg om mbo-stagiairs in de zorg te volgen. Ze denkt er meer moeite voor te moeten doen dan normaal. “In deze crisis zijn er dagelijks wel duizenden dingen te doen.” De redactie wil zeker niet alleen kijken naar succesvolle gymnasiasten, zegt ze. Ze wijst erop dat haar collega-onderwijsredacteur een stuk schreef over kwetsbare leerlingen in de Amsterdamse Bijlmer die door hun middelbare school extra worden begeleid.

Het verhaal over het mbo gaat er komen, zegt de onderwijsredacteur. Er is inmiddels ruimte voor, bevestigt de chef dag. “Er zijn nog veel invalshoeken met corona waarover we de komende tijd gaan schrijven. Het mbo is er een van.”

Het oordeel

De mbo-docent mag met zijn klacht op de opiniepagina een punt hebben dat media geneigd zijn om bij onderwijs vooral te denken aan vwo en hoger onderwijs, voor Trouw gaat dat de afgelopen periode nauwelijks op. Zelfs in het vierluik met de Amsterdamse jongeren komt een mbo-student aan het woord – de enige kritiek betreft de afwezigheid van ‘de rest van het land’.

Studenten, of ze nu van mbo of universiteit komen, heeft Trouw wat vergeten bij alle aandacht voor basis- en middelbare school. Wat studenten betreft keek de redactie niet buiten de ‘hoogopgeleide bubbel’, maar ook nauwelijks daarin. Dat is jammer want anders krijgen ze juist ruim aandacht. Veel studenten zitten thuis, kamerhuur en andere kosten lopen door, bijbaantjes vallen weg. Of ze brengen hun eerste, kwetsbare stageperiode of co-schap door in de zorg, dichtbij corona. Zoals de chef dag zegt: de krant kan niet alles. Reden genoeg om studenten nu snel te portretteren.

Lees meer op trouw.nl/ombudsman. Heeft u zelf een vraag of kwestie? Mail naar ombudsman@trouw.nl.

Lees ook:

Extra lenen nu de bijbaan wegvalt? Studenten moeten er niet aan denken

Studentenorganisaties en het Nibud vinden dat studenten financieel gecompenseerd moeten worden voor de extra leningen die ze nu afsluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden