De krant mag bij correcties soms informatiever zijn, maar uitweiden hoeft niet

Vanuit Europees perspectief was het een uitdagend onderwerp dat Rob Schouten in zijn column in Trouw van 11 maart aansneed over Canada: 'Dat land van melk en honing nodigde van de week 305.000 vluchtelingen uit om de oversteek te maken, bijna één procent van de bevolking'.

Helaas bleken de lezers, die hierop instemmend reageerden, onjuist geïnformeerd. Canada laat dit jaar 55.800 vluchtelingen toe, op een totaal van 305.000 immigranten. De krant plaatste een correctie van 33 woorden.

Een lezer vindt dit te mager en klaagt over gebrek aan journalistieke integriteit. Als de krant een fout maakt die van invloed is op de inhoud van een artikel, mag zij naar zijn smaak niet volstaan met een kale, verder nietszeggende correctie. De redactie zou in zo'n geval heel transparant tekst en uitleg moeten geven.

Aangezien Rob Schouten uitging van een significant onjuist cijfer, was zijn betoog over de Canadese vluchtelingenopvang nergens op gebaseerd, stelt de lezer. 'Het aantal van 55.800 vluchtelingen is minder dan 20 procent van het aantal dat Schouten noemt', merkt hij op. Hij heeft gelijk. Maar dit betekent niet dat de krant over iedere fout moet uitweiden.

Evenals bij andere media zijn bij Trouw correcties impopulair. De krant corrigeert, maar ruimhartig gebeurt dat zelden. Uitzondering was vorige week de speels geformuleerde aanhef in de parlementsrubriek Plein 2. Hierin werd verteld hoe 'dom' het eerder was om in de rubriek VVD-Kamerlid Helma Lodders te verwarren met voormalig waarnemend CDA-voorzitter Tineke Lodders. Dat is genoegdoening!

Verkeerde naamspelling in een artikel wekt ergernis. Zo'n fout is vooral vervelend voor de redactie en de persoon in kwestie. Het zou verbazing wekken als de krant naast een correctie over een naamfout telkens omstandig uitlegt hoe dit heeft kunnen gebeuren. Kort corrigeren en daarmee basta.

Bij feitelijke onjuistheden die de kern van een artikel raken, ligt dit anders. Die zeldzame gevallen mogen meer uitgediept en uitgelegd. Lappen tekst hoeven hiervoor niet te worden gereserveerd. Met een korte, informatieve tekst wordt de lezer recht gedaan. Voor alle, niet zelden na lezersklachten vastgestelde omissies volstaat Trouw echter met zeer beknopte, zakelijke correcties op een doorgaans onopvallende plek.

Het laatste zou geen automatisme hoeven of zelfs mogen zijn. Dat kranten het enigszins belegen en formele begrip 'rectificatie' hebben vervangen door moderne alternatieven als 'correcties' (Trouw), 'aanvullingen & verbeteringen' (de Volkskrant) en 'correcties en aanvullingen' (NRC) geeft aan dat zij niet stilstaan. In dat beeld past aanzienlijk minder dat correcties hun weg vinden naar pagina's waar misschien nog een 'gaatje' is.

Rob Schouten legt uit dat hij voor zijn bewuste column op het verkeerde been was gezet door een teletekstbericht dat later ook op de site van de NOS verscheen. In dit bericht stond dat Canada de deur wijder ging openzetten voor immigranten en een recordaantal vluchtelingen wil opnemen. Er zouden dit jaar tussen de 280.000 en 305.000 permanente verblijfsvergunningen kunnen worden gegeven aan nieuwkomers, meldde het bericht, waarin niet werd gerept over 55.800 'echte' vluchtelingen. "Vandaar dat ik er, onnozel, voetstoots van uitging dat het om vluchtelingen ging", zegt Schouten.

Drie dagen na de correctie plaatste Trouw overigens een ingezonden lezersbrief, waarin Canada andermaal werd geprezen voor zijn warme welkom aan '305.000 vluchtelingen'. De bron vormde nu niet de column van Schouten, maar een Verdiepingsverhaal ('Sponsor je eigen vluchteling') van 16 maart over Canada. De journaliste noemde hierin de juiste aantallen vluchtelingen en immigranten. De lezersbrief had hierom niet mogen worden geplaatst.

'Ombudsman' behandelt vragen en opmerkingen over journalistieke kwesties.

ombudsman@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden