Commentaar

De krant liet het woord 'allochtoon' weg

Een jeugdspeler traint bij amateurvoetbalclub SC Buitenboys. Beeld anp
Een jeugdspeler traint bij amateurvoetbalclub SC Buitenboys.Beeld anp

Waarom vermeldt de krant wel de leeftijd, maar niet de etnische achtergrond van de drie jongens die grensrechter Richard Nieuwenhuizen zo zwaar molesteerden dat hij eraan bezweek? Om twee redenen: de etnische achtergrond is niet bekendgemaakt, en we weten (nog) niet of die in deze zaak ook relevant is.

Hoofdredactie

Media, waaronder deze krant, kregen deze week weer eens het verwijt uit politieke correctheid feiten te verzwijgen. Het was toch duidelijk dat de drie jonge Amsterdammers een Marokkaanse en/of Antilliaanse maar in ieder geval allochtone achtergrond hadden, en dat dit hún manier is om kritiek op de arbitrage te uiten? Maar daar hoor je de media niet over. Dat mag in de linkse kerk niet worden gezegd.

Met alle respect voor de afzenders van die reacties, die discussie zijn we al lang voorbij. Er is een tijd geweest dat media uit angst minderheden te stigmatiseren, bepaalde feiten niet onder ogen wilden zien. En niet alleen media, maar ook overheden en gezagsdragers. Maar die discussie hebben we achter de rug. Stelregel op onze redactie is dat etniciteit van daders en verdachten wordt vermeld als die relevant is.

Een van de vele factoren
Een simpele regel, zij het dat die relevantie niet altijd helder is. Hij is evident bij misdrijven die zijn ingegeven door religieuze of etnische overtuigingen. Maar in de meeste gevallen is etniciteit een van de vele factoren die een rol kunnen spelen, net als opleiding, sociaal-economische positie, woonomgeving, seksuele geaardheid en vele andere.

In het geval van de gewelddadige dood van de grensrechter is de relevantie nog helemaal niet duidelijk. Dus al zouden we de etnische achtergrond van de daders kennen, dan nog zouden we die niet vermelden, tot duidelijk is dat hun etniciteit een rol heeft gespeeld in hun daden.

Maar op de website van Trouw kwam wel de Marokkaanse achtergrond van de verdachten voorbij, merkten lezers op. Ze stelden er zelfs taalvragen over aan Jaap de Berg. En hun waarneming klopt; verwijzend naar een bericht in De Telegraaf, kwam op de site de etnische achtergrond ter sprake.

Verschillen tussen krant en site doen zich voor. Het zijn verschillende media, met gescheiden redactionele verantwoordelijkheid. Die verschillen moeten niet zo groot worden dat krant en site heel andere koersen gaan varen. Maar dat ze verschillen is logisch, want een krant is iets anders dan een site.

Wij mogen ervan uitgaan dat wie Trouw leest, niet De Telegraaf ernaast heeft liggen. Maar trouw.nl en telegraaf.nl zijn maar een muisklik van elkaar verwijderd. Internet heeft zijn eigen dynamiek; daar schieten de verhalen snel de grenzen tussen media over. Dat geldt overigens ook voor de online lezer. Waar een krant zijn eigen koers moet varen en (prettig) moet afwijken van andere kranten, moet een site snel oppikken wat rondzingt op het net.

Complex
Het medialandschap is wel zo complex geworden dat het lastig is simpele stelregels (alleen vermelden als het relevant is!) staande te houden. Je ziet de discussie die rondzingt op internet, Twitter en Facebook doorsijpelen in de kolommen van de krant, in een column als die van Ephimenco of een taalrubriek als die van De Berg.

De redactie voelt dan ook de noodzaak om verslag te doen van het feit dat die discussie rondgaat, terwijl we nog steeds geen officiële mededeling hebben over de etniciteit van de daders en we nog niet weten of die in dit geval ook relevant is.

Je kunt zeggen dat de oplaaiende discussie (over allochtone straatcultuur of gebrek aan opvoeding in Marokkaanse kring) op zich al relevant nieuws is. Maar als we die lijn doortrekken, kan onze eigen stelregel een dode letter worden.

En tegelijk: als een gruwelijke daad een hele samenleving aan de kook brengt, kun je dat moeilijk onvermeld laten. Een dilemma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden