De krant lezen met een woordenboek?

Maandag werden examenkandidaten van het vwo getoetst op hun kennis van (een heel klein deel) van de wereldgeschiedenis. Ze werden geacht vertrouwd te zijn met termen als quotensysteem (anno 1515), Tiende en Twintigste Penning (vanaf 1569) en waardgelders. Dat 'het particularisme in de Republiek nog stevig verankerd was', mocht hen niet voor raadsels stellen. Arminius en Gomarus moesten hun bekend voorkomen. Zo ook het eventuele verschil tussen de Vietminh en de Vietcong en de term Tetoffensief.

Gisteren keek een van de kandidaten in deze krant op het examen terug. Hij had een paar keer een woordenboek moeten raadplegen. Wat zocht hij daarin op? "Revolutionair bijvoorbeeld." En (zie boven) verankerd. Daarvoor had hij graag een doorzichtiger formulering gezien.

Dom is de kandidaat vast niet. Evenmin mogen we voetstoots aannemen dat zijn bevindingen typerend zijn voor zijn lotgenoten. Toch roepen ze minstens twee vragen op.

De eerste is of je overal in het vwo wel evenveel opsteekt van de lessen Nederlands als van het onderwijs in, bijvoorbeeld, finesses van de Opstand oftewel de Tachtigjarige Oorlog. Vraag twee is in deze omgeving misschien relevanter: hoeveel redelijk opgeleide jongeren hebben ook een woordenboek nodig om de betekenis te achterhalen van affront, civielrechtelijke procedures, chantmuziek, iconisch schilderij, joint venture, monastieke kledingcode, 'onrechtmatige daadsactie', theocratie en wijdlopende (muzikale) canon. Het is maar een bloemlezing - uit de Verdieping van gisteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden