TAAL

De krant en haar lezers of de krant en zijn lezers?

Beeld anp

De krant is een meneer, wordt wel gezegd. Met die uitdrukking wordt bedoeld dat wat in de krant staat ook maar de mening van een willekeurig iemand is. 

Dat mag waar zijn, maar de krant is ook een beetje een mevrouw, althans als we woordenboek en woordenlijst mogen geloven: het grammaticale geslacht (genus) van het woord krant is namelijk v(m) of m/v. Dat wil zeggen dat krant van oudsher een vrouwelijk woord is, maar dat het bij de keuze van verwijswoorden (hij/zij en zijn/haar) ook weleens als mannelijk wordt behandeld.

Naslagwerken voegen hier doorgaans aan toe dat de woorden die vrouwelijk en mannelijk zijn in Vlaanderen worden gecombineerd met vrouwelijke verwijswoorden ('de krant De Morgen en haar lezers') en in Nederland met mannelijke verwijswoorden (Trouw/De Telegraaf en zijn lezers').

Het voelt vrouwelijk

Waarom treffen we dan toch geregeld passages als 'de Volkskrant en haar lezers' aan, of 'de krant Trouw en haar lezers'? Waarschijnlijk omdat kranten net als overheidsinstanties vaak als instituties worden ervaren en taalgebruikers nu eenmaal de neiging hebben zulke instituties als vrouwelijk op te vatten. Zelfs als zo'n institutie wordt aangeduid door een onzijdig (het Coa, het CDA) of mannelijk woord (de Raad van State) bestaat de neiging er met zij en haar naar te verwijzen ('het CDA en haar leden'). Dit fenomeen, de haarziekte, is een erg hardnekkige kwaal.

Idealiter gebruiken Nederlandse taalgebruikers alleen bij vrouwelijke zaaknamen, zoals overheid en organisatie, zij en haar, terwijl bij andere zaaknamen hij en zijn prima zijn.

Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Een taaltip? Mail tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden