De Kracht

Eerst is er het gevoel van ontreddering, het sentiment verlaten te zijn, in een isolement te zijn terechtgekomen met als enige conclusie: je hoort er niet bij. Maar wil je er wel bij horen? Vervolgens groeit de neiging in me om in verzet te komen: Alleen tegen allen! Ik heb dit meestal met alle hypes die ik niet goed kan duiden. Want het blijft een groot mysterie waarom hele volksstammen van rijpe mannen en vrouwen hun hoofd door een achterlijke kinderfilm op hol laten brengen.

Maar het is niet anders: sinds de laatste episode van de Star Wars-saga is uitgebracht, lijkt de gehele wereld aan een virus ten prooi gevallen dat hevige debilisering veroorzaakt. Op de dag van verschijning zelf waren die sf-poppen en -robotten niet van het scherm weg te slaan. Op sommige tv-nieuwsstations stonden ze de hele dag in de studio opgesteld. Maar soms gingen zelfs journalisten elkaar te lijf met die belachelijke lichtgevende plastic stokken. Er zijn zelfs duizenden fans van de film die zich in Amerikaanse steden hebben verzameld om lichtzwaardgevechten te beleven.

Nu moet men niet denken dat ik een zure spelbreker ben die anderen hun verstrooiing niet gunt. In 1977, als kersverse twintiger, ging ik wel naar de bioscoop voor de eerste episode. Dat de film driekwart miljard dollar opbracht kon ik amper geloven. Nu schijnt het dat deze jongste uitvoering goed zal zijn voor minstens twee miljard dollar. Hoofdrolspeler Harrison Ford toucheert 30 miljoen. Ik vond die eerste Star Wars niet meer dan een nepverhaal met neppersonages die soms nepkostuums droegen. Het meest lachwekkend waren die nepgevechten met fluorescente bamboestokken die een beetje het beeldmerk van de saga zijn geworden. Ik besloot simplistische figuren als die zwarte Darth Vader met zijn nazihelm voortaan te mijden. Kennelijk geldt dat niet voor de miljoenen toenmalige jongeren die nu als grijze duiven met rollator de bios extatisch betreden.

Maar het kan nog erger. In de lutherse Zionskirche van Berlijn werd afgelopen zondag een speciale dienst gehouden waarbij zowel de dominees als sommige kerkgangers zich als Star Wars-figuren hadden verkleed. Die twee dominees hielden hun lichtgevende zwaarden in de lucht om de strijd tussen goed en kwaad uit te beelden. Volgens dominee Ludewig is Star Wars door godsdienst geïnspireerd: 'De makers tonen aan dat de Bijbel en de kerk deel zijn van onze cultuur, dat het boek onafgebroken geïnterpreteerd wordt.'

Wat je niet allemaal moet doen om je kerk vol te krijgen. En dan is er nog Graziana, een jaar of 45, die onze benedenbuurvrouw is in Italië. Van de zomer had ze al aangekondigd op de sociale netwerken amper tot december te kunnen wachten. Gisteren keek ik op haar facebookpagina en zag hoe ze op de hele lengte van de zijkant van haar wijsvinger een dunne brandwond heeft die in een tatoeage eindigt. Het moet een lichtgevend zwaard voorstellen. Op de foto die ze nam van haar zelfverminking schreef ze de tekst: 'Nu is De Kracht voor altijd met me'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden