De kracht van het Turkse leger

Tanks over de weg nadat het leger de macht heeft gegrepen in Turkije. Beeld REUTERS
Tanks over de weg nadat het leger de macht heeft gegrepen in Turkije.Beeld REUTERS

Het Turkse leger behoort volgens kenners tot de sterksten ter wereld. Het is in elk geval een omvangrijk leger met circa 600.000 inzetbare manschappen. De strijdkrachten zijn daarmee na de VS de grootste macht binnen het militaire bondgenootschap NAVO, waarvan Turkije sinds 1952 lid is. Met een jaarlijks budget van naar verluidt 16 miljard euro is het een militaire partner van formaat.

De Turkse strijdkrachten bestaan uit een landmacht, luchtmacht, marine, gendarmerie en kustwacht. De president van Turkije is tevens de baas van het leger. Luchtmachtbasis Incirlik is behalve een cruciale basis van de Turkse luchtmacht ook een belangrijke internationale militaire basis met vaste Amerikaanse en andere buitenlandse gebruikers. De basis is een van de zes NAVO-bases waar tactische kernwapens liggen opgeslagen.

Het Turkse leger heeft een lange geschiedenis van bemoeienis met de politiek, resulterend in vier coups tussen 1960 en 1997. De strijdkrachten worden gezien als de hoeder van de seculiere samenleving en bewaker van de Turkse eenheid. De invloed op de politiek is onder meer voor de EU een punt van zorg gezien de aspiraties van Turkije om op enig moment tot de EU toe te treden.

President Recep Tayyip Erdogan heeft de afgelopen jaren maatregelen genomen om de macht van het leger in te perken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden