De kou van 1962-1963

Het is alweer veertig jaar geleden dat Nederland aan de vooravond stond van de strengste winter van de 20ste eeuw: 1962-1963. Het was destijds niet alleen in de winter zeer koud, ook de overige seizoenen scoorden ondermaats.

Jan Visser

Met een gemiddelde temperatuur van 8,1° tegen een huidig normaal van 9,7° was 1962 een van de koudste jaren van de afgelopen honderd jaar. Nog kouder was het in januari en februari, alleen in 1963 (met gemiddeld 7,8°) en even koud verliepen 1919 en 1940 met eveneens een jaargemiddelde van 8,1°. Kijken we naar de afzonderlijke maanden van 1962, dan verliepen alleen januari en oktober te zacht, de periode mei tot en met september verliep koel tot zeer koel, november was koud (herhaaldelijk sneeuwval) en december uiteraard zeer koud.

In 'Bar en Boos' schreef Jan Buisman dat sommigen naderhand aanwijzingen in de drukverdeling op het Noordelijk Halfrond hadden gevonden die wezen in de richting van een strenge winter. Dat zou begonnen zijn met hoge luchtdruk boven Centraal-Azië, gevolgd door kettingreacties (koudegolven) in Amerika en Europa. Die voortekenen werden in oktober/november niet gezien door het Wetteramt te Offenbach en de beroemde klimatoloog Franz Baur. Zij voorzagen namelijk een zachte winter.

Een tot 962 hPa uitdiepende depressie (ex-Kyle) veroorzaakt vandaag boven het noorden van de Noordzee een zware west- tot noordwesterstorm. Bij ons een 'uitwaaidag' met aan zee een harde tot stormachtige westzuidwestenwind. Over land is de wind vrij krachtig tot krachtig. Verder wordt aanvankelijk vrij droge, polaire lucht aangevoerd ofwel na nachtelijke buien klaart het op. In de loop van de middag wordt de aangevoerde lucht onstabiel en neemt de kans op buien toe. De maximumtemperatuur komt uit op 12-13°. Morgen veroorzaakt een randstoring vooral later op de dag regen. De wind krimpt naar zuidelijke richtingen en wakkert 's avonds en in de nacht van donderdag op vrijdag langs de kust weer aan tot hard, mogelijk stormachtig. De temperatuur loopt op naar 10-12°. Vrijdag een harde zuidwestenwind en enkele buien. Gisteren lage barometerstanden (in Hoensbroek met 988 hPa de laagste luchtdruk van 2002) maar geen slecht weer. Het was zacht (met wat zon kwam Hoensbroek op 17,7°) en over het algemeen vielen wind en buiigheid mee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden