De kou in om beroemd te worden

DUBLIN - Arlene Ryan gaat voor de navellook. Haar blote buik vertoont echter geen piercing maar kippevel. Ze heeft haar kleren - wijde broek, kort truitje en wit spijkerjasje - zorgvuldig uitgekozen. “Ik verwacht dat de vrouwelijke variant op Boyzone dit imago krijgt.” Arlene is veertien. En probeert net zoals 2 500 andere meiden te worden uitverkoren voor een Ierse meidenband.

De Ierse popgroep Boyzone - 'Love me for a reason' - krijgt een zusje. Het platencontract ligt klaar, de manager van de band is geregeld en ook de tekst voor de eerste single staat al op papier. Het enige wat nog ontbreekt is de band zelf. Afgelopen weekeinde werden er daarom in Dublin audities gehouden. De bedenkers van 'Girlzone', zoals iedereen de nieuwe groep voor het gemak noemt, zijn op zoek naar drie à vier meiden. Maar meer dan 2 500 gelukszoeksters kwamen opdraven.

In Digges Lane, de straat waar de studio voor de audities is, zingen overal groepjes meiden de hit 'Oh Baby I' van Eternal. Het is ijskoud. Maar de mogelijkheid om beroemd te worden, heeft velen ertoe bewogen zo weinig mogelijk kleren aan te trekken. “Je ziet er zo gewoon beter uit dan in een dikke winterjas”, verklaart Arlene.

Arlene Ryan heeft zojuist samen met haar vriendin Roxanne Parker (15) en zes andere meiden het lied 'Oh Baby I' gezongen voor een jury. “Je krijgt een nummer als je de studio binnenkomt en als jouw nummer wordt omgeroepen, leer je vier danspassen en daarna moet je je kunsten vertonen.”

Volgens Arlene was het niet moeilijk. Roxanne valt haar bij: “Het liedje van Eternal is niet moeilijk en dansen konden we sowieso wel.”

De twee vriendinnen zijn deze zaterdagochtend al om acht uur naar Dublin gereisd om op tijd te zijn voor de audities. Arlene, zelfverzekerd: “Dit is een prachtige kans om ontdekt te worden. Je bent gek als je zoiets als dit mist.” Roxanne: “Stel je voor: binnen een paar maanden kun je wereldberoemd zijn. Wie wil er nu niet beroemd worden?”

Als je de lange rij voor de studio ziet, heeft iedereen die wens. Moeders proberen hun dochters naar binnen te krijgen. Ook al zijn hun kinderen veel jonger dan de 16 jaar die de organisatoren als grens hebben gesteld. Arlene en Roxanne hebben daarom gelogen. Jennifer Burford en Caia Daly beproeven die truc ook. Maar wat de twee dertienjarigen ook proberen, ze komen niet langs de portiers.

Caia is in paniek. “Ik heb speciaal nieuwe schoenen en make-up gekocht voor deze talentenjacht. Ik moet naar binnen.” Haar gezicht is voorzien van een bruine laag, maar wordt steeds roder naarmate ze zich realiseert dat het leven als popster niet in het verschiet ligt. Jennifer: “Dit is pure leeftijdsdiscriminatie.”

Lia Gallagher (16) kijkt naar Jennifer en Caia die, nadat hun andere bandleden arriveren, luidt protesteren tegen de vermeende leeftijdsdiscriminatie. “Die zijn veel te jong”, becommentarieert ze. “Die redden het niet in de muziekwereld. Je moet zelfverzekerd zijn en talent hebben.” Lia zegt uit ervaring te spreken. “Ik heb al heel veel optredens gedaan.” Trots: “Ik word vooral vaak gevraagd op bruiloften.”

Sabrina Dunne en Dorothy Kiernan bespreken of ze wel of niet aan de auditie zullen meedoen. Eigenlijk hebben ze namelijk al een bandje en daarnaast twijfelen ze of ze wel de vrouwelijke Boyzone willen worden. Sabrina (17): “Als je in zo'n geprogrammeerde popgroep zit, heb je waarschijnlijk niets te vertellen. Maar je leert er wel weer veel van. Als je eenmaal in een popgroep hebt gezeten, weet je voortaan wel hoe je alles moet regelen.” De nieuwsgierigheid wint. De twee zangeressen gaan naar binnen.

De organisatoren van de auditie weten niet of ze blij moeten zijn met de enorme opkomst. De lancering van de eerste single van de nieuwe Ierse meidenband is in ieder geval uitgesteld. “We hebben te veel keus”, aldus Valerie Roe. “Er zijn zelfs meiden uit België en Engeland overgekomen voor de audities. We hebben meer tijd nodig om de band samen te stellen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden