De kosten lopen in de miljoenen

door Wybo Algra

Wederom moesten eergisteren bewoners op stel en sprong hun huizen uit omdat die krakkemikkig gebouwd bleken.

In de zomer van 2003 werd een seniorenflat in Hellevoetsluis, destijds een jaar of vier oud, in allerijl ontruimd. Bij toeval was ontdekt dat een deel van de wapening in de vloeren ontbrak. De 65 bewoners konden in de haast niets meenemen. Pas een half jaar later mochten ze terug, toen de vloeren waren verstevigd met carbonstrips.

De kosten voor het onderbrengen van de bewoners in hotels en een vakantiepark en de schadevergoedingen bedroegen samen negen ton. Daarover is een schikking getroffen met de bouwer. Die heeft, voor zover verhuurder MaasDelta weet, de kosten weer verhaald op de vloerenfabrikant: „Die heeft verzuimd de wapening aan te brengen.”

Het is goed afgehandeld, vindt H. van der Vossen van bouwbedrijf Van Wijnen en meer wil hij daar niet over kwijt. Liever leert hij van gemaakte fouten: „We letten er beter op dat er controles plaatsvinden in alle fasen van het bouwproces. Bij twijfel laten we ons eigen constructiebureau nog eens meekijken.”

De schrik zit er goed in sinds het Maastrichtse ’balkondrama’, april 2003. Twee bewoners van het gloednieuwe appartementencomplex Patio Sevilla kwamen om het leven toen de balkons naar beneden kwamen. Justitie werkt nog steeds aan een strafrechtelijk vooronderzoek.

In afwachting daarvan begon de gemeente Maastricht dit voorjaar een procedure om 220.000 euro te verhalen op de bouwer of projectontwikkelaar, wegens gemaakte kosten voor coördinatie en opvang op de rampavond en het opruimen van de ingestorte balkons.

Het bleek dat er fikse fouten waren gemaakt bij de bouw van Patio Sevilla. Metalen steunpilaren hadden moeten rusten op de kelderwand, maar kwamen daarnaast uit. Een deel van de bewoners moest verhuizen tot het pand ruim een jaar later werd opgeleverd, met nieuwe kolommen en steunpunten. Kosten voor bouwer en projectontwikkelaar: zeven miljoen euro.

Er ontstond na ’Maastricht’ een storm van publiciteit over het falende bouw- en woningtoezicht en over de rol van fabrikanten en constructeurs. Zij zijn ieder voor hun eigen stukje verantwoordelijk, maar samen niet altijd bij machte een stevig gebouw neer te zetten.

Die storm steekt regelmatig de kop op. Zoals vorig jaar november, toen tientallen daken in Oost-Nederland bezweken onder hevige sneeuwval. Oorzaak ook hier: fouten in de constructie, volgens de Delftse hoogleraar civiele techniek J. Vambersky een jarenlang verwaarloosd onderdeel van het bouwproces. Een maand later was het raak in Almere. De opening van een prestigieus nieuw winkelcentrum werd uitgesteld na twijfels over de veiligheid van een woontoren. Die werd gestut. Of de toren permanent veilig is, moet blijken uit een TNO-rapport dat binnenkort verschijnt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden