interview

'De Korea's kun je niet zo snel herenigen als Oost- en West-Duitsland'

Beeld Leen Vervaeke

Dinsdag ontmoeten de Amerikaanse president en de leider van Noord-Korea elkaar in Singapore. Trouw blikt dagelijks met Koreanen op de top vooruit. Vandaag: Lee Yun-hu (24), studente economie.

Wat verwacht u van de Korea-Amerika-top?

"Ik hoop dat er een officieel vredesakkoord komt. In de praktijk is er nu al vrede, maar Zuid-Koreaanse politici gebruiken de oorlogsdreiging om hun eigen belangen na te streven. Vooral de conservatieve partijen maken mensen bang om stemmen te kunnen ronselen. Als er een vredesakkoord is, zullen de Zuid-Koreaanse politici het eindelijk over iets anders moeten hebben."

Wie is volgens u de slimste onderhandelaar: Kim Jong-un of Donald Trump?

"Om eerlijk te zijn vertrouw ik geen van beiden. Ik denk dat ze vooral bezig zijn met hun eigenbelang. We zullen hen goed in de gaten moeten houden. Bij niets van wat ze zeggen, mogen we zomaar aannemen dat ze het ook menen."

Hoopt u op een hereniging van Zuid- en Noord-Korea?

"Ik denk dat we het stap voor stap moeten doen. In één keer herenigen zou te zwaar drukken op Zuid-Korea. In Duitsland hebben we dat ook gezien: daar ging de hereniging heel snel, en dat was enorm zwaar voor West-Duitsland.

"Ik denk dat we eerst de culturele en economische kloof tussen noord en zuid moeten verkleinen. Als dat lukt, ben ik een voorstander van hereniging. Ik denk dat het ons uiteindelijk meer kan opleveren dan het ons zou kosten. Het is misschien ook een oplossing voor ons lage geboortecijfer: onze bevolking is dan meteen veel groter."

Als u Noord-Korea zou kunnen bezoeken, wat zou u dan willen zien?

"Ik ben erg geïnteresseerd in de Koreaanse geschiedenis voor de Japanse kolonisatie. Daarom zou ik graag Kaesong bezoeken. Dat was de hoofdstad van de Goryeo-dynastie, een Koreaans koninkrijk van honderden jaren geleden.

"Ik zou de restanten van de oude stad willen zien, maar ook het landschap eromheen. Noord-Korea is veel minder ontwikkeld dan Zuid-Korea, waardoor de natuur er nog veel wilder is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden