Opinie

De Koran leert moslims juist dat ze homo's moeten beschermen

In het gebouw van de Assadaaka Community in Amsterdam wordt een bijeenkomst gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag in Orlando. Beeld anp
In het gebouw van de Assadaaka Community in Amsterdam wordt een bijeenkomst gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag in Orlando.Beeld anp

De dader die in Orlando 49 bezoekers van homoclub Pulse doodschoot, was waarschijnlijk een moslimhomo met een dubbelleven, een vader die datingsites voor homo's bezocht. Bij zijn ontploffing sleurde hij mensen mee die hun eigen toevluchtsoord hadden gecreëerd, waar zij zich veilig waanden tegen homohaat. Omar Mateen vermoordde hen in naam van IS, met een beroep op de islam.

Ahmed Marcouch

Het inzicht dat homo's mensen zijn, blijkt van levensbelang. Het is cruciaal dat moslims zich bezinnen op de diepste waarde van de islam, het inzicht dat niet de moslim, maar de mens het hoogste schepsel is, voor wie zelfs de engelen moesten knielen. Dit is wat gelovigen hoort te inspireren tot strijd tegen homohaat en voor een veilige samenleving, waarin mensen mogen zijn wie ze zijn.

Opdracht
Hier ligt de grote opdracht voor moslims. Het is niet de politiek die homohaat kan pareren met het principe dat God de mens geschapen heeft naar zijn gelijkenis. Dit doen moslims als Ahmed El Mesri, die met zijn organisatie Assadaaka moslims in beweging brengt om homo's te beschermen.

Een urgente opdracht, merkte ik na het tv-programma 'De nieuwe maan', waarin ik na Orlando het koranhoofdstuk over de schepping reciteerde. Op Facebook roerden zich reageerders van MarokkanenOnline, met de beschuldiging dat moslims die homo's accepteren niet mogen reciteren.


Dit is een korte versie van een iftar-rede die Marcouch op 16 juni uitsprak bij de vereniging Assadaaka, ter herdenking van de slachtoffers in Orlando.

Lot
Hun drijfveer is homohaat, met een beroep op het verhaal van Lot. In de verdorven stad Sodom woonde Lot met zijn gezin en hij bood twee vreemdelingen onderdak. De Sodomieten bonkten op zijn deur en eisten uitlevering van de mannen, om ze seksueel te bezitten. Dat is geen homoseksualiteit, dat is de aankondiging van verkrachting.

Een deel van MarokkanenOnline is religieuzer onderlegd. 'Het is God die straft; niet wij', zeggen zij, vanuit het besef dat wie homo's veroordeelt, zich bezondigt aan een plaats op de troon van hun schepper. Maar de opdracht strekt verder dan passieve tolerantie. Lot nam de vreemdelingen onvoorwaardelijk in bescherming. Dat is de les van Lot: bescherm mensen tegen seksueel geweld.

Rechtvaardigheid
Sinds het ontstaan van de islam is het recht van de sterkste vervangen door rechtvaardigheid; de sterksten horen de zwakkeren te beschermen in plaats van te overheersen. De misdaad van Sodom is niet de richting van seks, maar het geweld ervan; ook hetero's moeten hun seksualiteit beheersen. Een kwestie van opvoeding, net als zelfreflectie voor alle gelovigen een belangrijke opdracht. Het eerste gebod in de Koran luidt: Ikra ('Leer'); verheffing, zeggen wij sociaal-democraten.

De volgende stap is het godsbeeld. 'God straft', voorzag een deel van MarokkanenOnline. Toch is het niet de straffende, maar de barmhartige God waar elk koranhoofdstuk aan herinnert met de aanhef: 'In de naam van God de Barmhartige Genadevolle'. Ook het scheppingsverhaal 'De Bijen', dat ik koos voor het programma 'De Nieuwe Maan', begint met deze aanhef. In dit hoofdstuk toont de schepper zijn onbegrensde liefde voor zijn schepping, hij verhaalt hoe bijen van bloem naar bloem gaan. En hij benadrukt rechtvaardigheid als sociaal principe. Want de bijen nemen de nectar uit de bloemen en geven daarna de honing, die mensen voedt en vreugde geeft. Geven en nemen, dat schept de welvaart van harmonie en vrede, niet de chaos en het geweld van Sodom. Die stap moeten moslims maken, van homo's tolereren naar homo's actief beschermen.

Ahmed Marcouch is Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden