De koran in de Kamer

In het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2009 stonden de rituelen, symbolen en tradities van het parlement centraal. Carla van Baalen en ondergetekende hebben daarom onderzoek gedaan in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Even nieuwsgierig als briefschrijver H. van Zeeland uit Soestdijk waren wij naar de vraag welke boeken in de vergaderzaal te vinden zijn.

In de rij boeken voor de griffier bevinden zich niet alleen de Grondwet en andere wetboeken, het Reglement van Orde en het Groot woordenboek der Nederlandse taal, maar er staan onder meer ook twee bijbels en een koran. Het betreft hier de Statenvertaling, de Nieuwe Bijbelvertaling (2004) en de elfde druk van de Koran (2004). Deze koran is op 1 juni 2005 door de Tweede Kamer aangekocht voor het voorzittersrostrum, aldus de titelpagina.

De aanleiding voor de aanschaf vormden vragen van verschillende Kamerleden. De keuze voor deze vertaling kwam tot stand na zorgvuldig beraad, zo vertelden ons oud-Kamervoorzitter F.W. Weisglas en oud-griffier W.H. de Beaufort. Naast de symbolische waarde worden de boeken af en toe geraadpleegd om een citaat te controleren. Zo verbeterde Kamervoorzitter Verbeet vorig jaar D66-woordvoerder Boris van der Ham toen hij uit Matteüs citeerde over de verloochening van Jezus Christus en de hanen die daarbij kraaiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden