De koningsvaren ontrolt

zijn veervormig blad later dan andere varens. De veren komen als krammetjes de grond uit en nemen onder het groeien de vorm aan van bisschopsstaven. Zo klein nog zijn de bladeren rozebruin wollig behaard.

De koningsvaren is de grootste varen die bij ons in het wild groeit. Hij kan gemakkelijk manshoog worden, maar groeit meestal uit in de breedte. Dan is het inmiddels zomer geworden en is het blad verdeeld in vruchtbare en onvruchtbare veren. De onvruchtbare zijn groen, de rijk vertakte toppen van de vruchtbare steken hoog boven de plant uit en zijn roestbruin. Ze bestaan voornamelijk uit sporendoosjes. De wind heeft gemakkelijk vat op die sporenpluimen en zorgt voor de verspreiding van de stoflichte groene sporen.

De koningsvaren is wettelijk beschermd. De verticale wortelstok van oude koningsvarens vormt een korte stam van afgestorven bladvoeten en wortels. Zo'n horst is een uitnemende bodem voor tropische orchideeën en werd daarom door kwekers uit natuurgebieden geroofd.

Sinds de plant beschermd is, komt hij meer voor dan vroeger. De varen is nu een vrij gewone verschijning in veenstreken, bijvoorbeeld in laagveenmoerassen en elzenbroekbos, en plaatselijk langs greppels in bossen in het midden, oosten en zuiden van ons land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden