De koningin van de uitvaart is zelf heengegaan

Mieke Telkamp 1934 - 2016| Ze had Duitse hits en zong voor soldaten in Nieuw Guinea. Maar iedereen kent haar van dat ene liedje.

Haar hit 'Waarheen, waarvoor' kreeg eenzelfde iconische plaats op Nederlandse uitvaarten als het plakje cake. Nu is de 'koningin van de uitvaart' zelf heengegaan. Zangeres Mieke Telkamp overleed woensdagnacht op 82-jarige leeftijd in haar slaap, in haar woonplaats Zeist, zo maakte haar familie gisteren bekend.

Die bijnaam hield Telkamp over aan 'Waarheen, Waarvoor', jarenlang een van de meeste afgespeelde nummers tijdens uitvaarten. De begrafenisklassieker werd in 1971 opgenomen, als Nederlandse versie van de hymne 'Amazing Grace'.

Telkamp had er toen al een hele carrière opzitten. De in 1934 te Oldenzaal als Maria Berendina Johanna Telgenkamp geboren zangeres maakt in 1952 haar radiodebuut, bij de Avro, wat haar een eerste platencontract oplevert. Ze verhuist naar Hilversum, en scoort samen met haar begeleidingsband De Zaaiers meerdere hits. 'Here in my Heart' wordt haar eerste grote successingle, muziekbladen als Tuney Tunes trekken de vergelijking met Vera Lynn. En als een heuse Vera Lynn zou ze in 1962 ook optreden voor de uitgezonden militairen in Nieuw-Guinea.

Haar naam had ze tegen die tijd al veranderd in Telkamp, omdat de Duitse markt met Telgenkamp wat lastiger te veroveren was. Ook Duitsland sluit de zangeres in de armen, mede omdat Telkamp in de jaren vijftig de eerste Nederlandse zangeres is die na de Tweede Wereldoorlog weer in het Duits zingt. Het nummer 'Prego, prego gondeliere' wordt haar grootste Duitstalige hit.

Eind jaren zestig trekt Telkamp zich op doktersadvies terug uit de showbusiness, maar in 1971 vindt een comeback plaats met dat liedje waarmee iedereen haar zou blijven associëren.

'Waarheen, waarvoor' wordt opgenomen met begeleidingsband De Hi-Five, de tekst ("Waarheen leidt de weg, die we moeten gaan / Waarvoor zijn wij op aard") is van Karel Hille. Twee jaar later staat de zangeres voor het laatst in de Top-40, maar ze hoeft niet langer te zingen om in de publiciteit te blijven. Ze wordt panellid bij Avro's 'Wie-kent-kwis' en schrijft een rubriek voor Weekend. In 1978 wordt Telkamp benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau, als eerste persoon uit de amusementsindustrie: "Dat heb ik toch maar met al dat gedoe bereikt", zei ze daar nuchter over.

Op haar eigen crematie wil ze dat onsterfelijke nummer overigens niet gedraaid hebben, zei ze ooit. "Daarvoor heb ik onder meer de hymne van de dood uit 'Once Upon a Time in the West' gekozen, dat hebben we ook bij de dood van mijn man gedraaid." Dat was in 1984, waarna Telkamp zich terugtrok uit de publiciteit. Wel liet ze zich in 2011 nog groot interviewen bij Omroep Max, om definitief afscheid te nemen van de mediawereld.

Over haar doodsoorzaak zijn geen mededelingen gedaan, het afscheid vindt plaats in besloten kring.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden