Update

De koning vond zijn verjaardag in Tilburg 'een warm bad'

 Koning Willem-Alexander groet het publiek in Tilburg. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander groet het publiek in Tilburg.Beeld ANP

Samen met koningin Maxima en de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane vierde koning Willem-Alexander vandaag zijn vijftigste verjaardag in Tilburg.

Redactie

In een speciale koninklijke treinwagon arriveerde het koninklijke gezelschap vanmorgen rond 11 uur op het station in Tilburg. Daar werden ze opgewacht door burgemeester Peter Noordanus en commissaris van de Koning van Noord-Brabant Wim van de Donk. Het was voor het eerst sinds 1999 dat de trein weer op de nationale feestdag is ingezet. Destijds gebruikte koningin Beatrix de trein bij haar bezoek aan Houten.

Willem-Alexander, Máxima en de prinsesjes legden vandaag een speciale route af. Na hun aankomst op het station in Tilburg, liepen ze langs 13 speciale ‘werelden’ die het verhaal van de stad vertellen. Het bezoek eindigde met een optreden op het Piusplein, waar de familie naast artiesten als Guus Meeuwis, Gers Pardoel en Kenny B het podium beklom. Het publiek zong speciaal voor Willem-Alexander "In de gloria''.

Burgemeester Noordanus liet vooraf weten dat hij rekent op zo'n 70.000 bezoekers die de verjaardag van de koning mee komen vieren. De stad is daarvoor extra beveiligd. Veel straten zijn afgezet en de politie heeft snuffelhonden ingezet. Ook is er veel politie en beveiliging op de been.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

De route die het koninklijke gezelschap aflegt in Tilburg. Beeld ANP
De route die het koninklijke gezelschap aflegt in Tilburg.Beeld ANP

Dunken en rolstoelenrace

De koninklijke familie deed ondertussen vrolijk mee met de activiteiten. Amalia, Alexia en Ariane vermaakten zich bij de verschillende sportonderdelen zoals skaten, BMX'en en breakdance. Pieter-Christiaan en Laurentien deden mee aan rolstoelbasketbal en Constantijn waagde zich aan een potje dunken. Maurits maakte fans door met Brabants accent te roepen: "Tilburg is hartstikke mooi, of nie?'', terwijl koningin Máxima aan het breien sloeg.

Koning Willem-Alexander bekeek het geheel tevreden en zei in een gesprek met NOS dat hij zich geen betere verjaardag had kunnen wensen. "Het is wéér een prachtige Koningsdag. En wat een warmte, echt een heel warm bad'', aldus Willem-Alexander. Koningin Máxima zei dat vanochtend alles in het teken stond van op tijd in Tilburg zijn, maar dat "we het vanmiddag allemaal thuis gaan vieren''.

Na afloop bedankte de koning iedereen die de dag had mogelijk gemaakt. "Dit is Tilburg, dit is het hart van Brabant. Jullie zijn boven jezelf uitgestegen.'' Met deze woorden nam koning Willem-Alexander afscheid van Tilburg. Na het dankwoord van de koning klonk het Wilhelmus, meegezongen door een vol Piusplein. Met het lied Brabant namen de Tilburgers afscheid van de koninklijke familie

De eerste Oranjefans waren vanmorgen al vroeg op en stonden al rond 06.00 uur langs de route. Tilburgers die ook donderdag jarig zijn, kregen een speciaal plekje, en taart. Ruim tweehonderd journalisten waren naar Tilburg afgereisd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ook koningin Máxima deed mee met basketballen. Beeld ANP
Ook koningin Máxima deed mee met basketballen.Beeld ANP

Koninklijk instagramaccount

Het gezelschap kondigde haar vertrek naar Tilburg vanochtend op een speciale manier aan: "In de trein op weg naar Tilburg, wensen we iedereen een mooie #Koningsdag toe! WA", was te lezen op de officiële instagrampagina van het Koninklijk Huis, die sinds vandaag online is. Het account, bijgehouden door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), heeft kort na de lancering al bijna 20 duizend volgers.

Het is vandaag alweer de derde Koningsdag ‘nieuwe stijl’. Willem-Alexander brak drie jaar geleden met de traditie van Beatrix om telkens twee plekken in Nederland te bezoeken. De 'nieuwe stijl' is eigenlijk een combinatie van wat moeder Beatrix deed: het opzoeken van burgers, en wat zijn grootmoeder Juliana, die bij paleis Soestdijk een defilé afnam, deed.

Máxima in Brabants ontwerp

Niet geheel toevallig is Koningin Máxima vandaag opnieuw gehuld in een creatie van ontwerper Jan Taminiau. Máxima draagt geregeld creaties van Taminiau, maar vandaag is het extra toepasselijk. De ontwerper werd geboren in Goirle, vlakbij Tilburg.

Máxima droeg tijdens koningsdag in 2013 en 2015 al ontwerpen van Taminiau. De blauwe jurk die ze droeg tijdens de inauguratie van Willem-Alexander en de beroemde 'postzakoutfit', een broekpak gemaakt van het materiaal van een postzak, waren ook van Taminiau.

De jurk en cape die Máxima vandaag draagt worden vanaf morgen toegevoegd aan de tentoonstelling 'Oranje Boven! Koninklijk Textiel' in het Textielmuseum Tilburg.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Koude Koningsdag

Hoewel op een paar regendruppels na de zon in Tilburg bleef schijnen, is het wel koud vandaag. De temperatuur loopt op tot tien graden maar door de frisse wind ligt de gevoelstemperatuur rond de zes graden. Ook in andere delen van Nederland kunnen Oranjefans zich maar beter warm aankleden. Volgens deskundigen wordt het aan zee niet warmer dan negen graden en in het oosten en zuidoosten hooguit twaalf graden.

Als het in De Bilt niet warmer dan 10,7 graden wordt, is deze Koningsdag de koudste koninklijke feestdag sinds 1985. Het koudst was het in 1970 met 8,6 graden, schrijft Weeronline.

Koningsnacht heeft in ieder geval wel een record verbroken. Voor het eerst in ruim twintig jaar heeft het in de nacht voor Koningsdag (of voorheen Koninginnedag) weer gevroren. Weeronline spreekt van de eerste officiële koninklijke vorst sinds 1996: in De Bilt daalde de temperatuur tot min 2 graden.

Meer vertrouwen in het koningshuis

Willem-Alexander heeft alvast één cadeau voor zijn verjaardag binnen. Uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van NOS, blijkt dat het vertrouwen in het koningshuis weer iets is gestegen.

Sinds Willem-Alexander koning is, gaat het vertrouwen in de monarchie op en neer. Vorig jaar bereikte dit vertrouwen een dieptepunt: 65 procent stond nog achter de monarchie. Dit jaar steeg het percentage voorzichtig naar 70 procent. In 2013, het jaar van de troonswisseling, was dit nog 78 procent.

Ook het vertrouwen in Willem-Alexander nam de laatste jaren geleidelijk af. Dit jaar gaven de ondervraagden de koning een rapportcijfer van 7,6, net iets hoger dan vorig jaar. Koningin Maxima is met een 8 nog steeds het populairste lid van het koningshuis.

De meningen zijn verdeeld over de ceremoniële functie die de koning vervult. 34 procent vindt het jammer dat de koning geen rol speelt bij de kabinetsformatie, tegenover 32 procent die dit juist een goede zaak vindt.

Lees ook: 'Hoera! Het is vandaag Koninginne... uh... Koningsdag!'

Lees ook: 'De echte schatten halen de kleedjes op de vrijmarkt niet'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden