De Koning en Berkhout klaar voor volgende stap

Het zeilduo Marcelien de Koning/Lobke Berkhout houdt het voor gezien. De winnaressen van olympisch zilver in Peking gaan hun eigen weg.

Stuurvrouw De Koning (30) en bemanning Berkhout (28) hebben zeven jaar met veel succes in de olympische 470-boot gezeild. „We hebben samen heel veel meegemaakt. We hebben extreem genoten van alles. We zijn nu allebei klaar voor een volgende stap”, liet het Noord-Hollandse tweetal gisteren gezamenlijk weten.

Berkhout wil verder in het (olympisch) zeilen, maar weet nog niet precies hoe en met wie. De Koning ziet voorlopig voor zichzelf geen toekomst meer in het topzeilen. Ze gaat eerst lang op reis naar Zuid-Amerika en werkt daarnaast aan een mogelijke carrière in de televisiewereld.

„Het is moeilijk om ineens zonder duidelijk doel te leven. Er is genoeg moois in het leven maar het is eerst een kwestie van kiezen”, gaf het tweetal te kennen in de kaaswinkel van hun hoofdsponsor in Beemsterzwaag.

De Koning en Berkhout stapten in 2001 met een ogenschijnlijk simpele doelstelling bij elkaar in de boot. „We wilden betere zeilsters worden. Die uitdaging was voor ons als topsporter van levensbelang. Na zeven jaar samen varen, wordt de groei steeds minder. We hebben ons volledig op het winnen van medailles gericht. We hebben veel andere activiteiten op een laag pitje gezet om te kunnen presteren. Het is nu tijd voor iets anders.”

De Koning en Berkhout benadrukten dat ze er bewust voor hebben gekozen gezamenlijk te stoppen. „We hebben samen zoveel meegemaakt en hebben extreem genoten van alles. Het was een waanzinnige rit in de achtbaan die niet te overtreffen valt. Gezien alle bereikte doelstellingen in de afgelopen vier jaar mogen we trots zijn op ons team.”

De Koning en Berkhout namen gisteren met een glimlach afscheid van elkaar. Ze bedankten met name hun trouwe trainer-coaches Jacco Koops en Daniel Smith voor hun jarenlange steun. Ook mental coach Fiona Brouwer, die de onderlinge relatie tussen beide zeilfanaten goed in de gaten hield, kreeg lof toegezwaaid. „Een heel bijzondere periode is voor ons afgesloten. Op naar een nieuwe uitdaging.”

Het watersportverbond denkt op termijn goede opvolgsters te kunnen presenteren voor De Koning en Berkhout. Het 470-duo, dat op de Olympische Spelen zilver veroverde, heeft besloten te stoppen. „Marcelien en Lobke zijn heel belangrijk geweest voor het Nederlandse topzeilen. Ze zijn uitgegroeid tot ware ambassadeurs', zei bondscoach Jaap Zielhuis, die ook meteen vooruit wenste te kijken.

„Dit afscheid betekent ook een nieuw begin. We gaan vol vertrouwen verder met de ontwikkeling van de 470-klasse. We zijn al hard bezig de topzeilers van de toekomst op te leiden. Margriet Fokkema/Marieke Jongens en Nina Keijzer/Anneloes van Veen zijn daar goede voorbeelden van.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden