De koikarper van Rudy Kousbroek

Amke de Kiviet fotografeerde voor Trouw huisdieren van schrijvers. De komende weken op deze plek iedere donderdag zo'n bijzonder portret.

Rudy Kousbroek

Augustus

Ik heb nooit iets met vissen gehad, tot de dag dat Augustus zich aanmeldde in mijn leven. Hij was een koikarper die op een of andere manier verzeild was geraakt in de dierenwinkel, net op het moment dat wij hadden besloten een sinds 1920 ongebruikte vijver in onze tuin in ere te stellen. Hij zat in een emmer, de schat, veel te klein. Ze wisten geen raad met hem en zo werd hij onze vis.

Vissenliefde, ik wist niet eens dat dat bestond. Als ik neerhurk bij de vijver komt hij meteen naar me toe: aanvankelijk was er nog enige verbinding met eten, maar al gauw was het pure liefde. Hij laat zich aaien over zijn kop, en kijkt me dan vol emotie aan. Want hij heeft een gezicht, hij kan je echt aankijken, zijn ogen zitten namelijk van voren en niet opzij. Hij is ongeveer zo groot als een komkommer, maar dan oranje, met zwarte vlekken.

Toen kwam een gruwelijk strenge winter en het ging niet goed met Augustus. Saskia, onze dierenarts, gaf beschroomd te kennen niet veel te weten van vissen: ,,We zullen de faculteit bellen.'' De faculteit stuurde ons door naar dr. Bootsma in Hilversum, de grote koikarperspecialist. Van hem kregen we levensbrengende elixirs om in de vijver te gooien, maar later kwam dr. Bootsma met microscoop en al helemaal uit het Gooi, speciaal voor Augustus. Hij wikkelde hem in een servet en gaf hem een injectie. Dat is alweer drie jaar geleden.

Hoe werkt een vissenbrein? Er is geen twijfel aan dat Augustus mij op een of andere manier herkent. Amke moest drie keer terugkomen voor hij zich liet kieken. Met zijn lieve gezicht. Bijna een kat, maar zonder oortjes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden