Review

De koffie van de paus

En de paus die heeft in Rome

Rijmelarij van Herman Finkers, voor zijn neef Hans, ter gelegenheid van diens bedevaart naar de Heilige Stoel. Hans, mongool, een halfjaar ouder dan Finkers, woont al veertig jaar in huize St. Joseph. En hij is gek op de paus.

Hij is zelfs de trotse bezitter van een echte Paus-sleutelhanger, voorzien van een spraakchip. Druk je op een knopje, dan hoor je hoe de Paus zijn zegen geeft: 'in nomine patris et filii et spiritus sancti'. Waarna een krakerig 'amen' klinkt.

Hans' liefste cadeauwens, ter ere van zijn veertigjarig jubileum in huize St. Joseph, is dus een bezoek aan de paus. En omdat Finkers de interesse voor de paus en de heilige roomse kerk deelt, mocht Finkers mee. Voor 'Kruispunt' maakte hij vervolgens een alleraardigst verslagje van de reis. Dat is vooral te danken aan Hans, die minstens een even groot komiek blijkt als zijn beroemde neef. Camera's of decorum, Hans heeft overal lak aan. Te pas en te onpas immiteert hij de paus (,,Bedaank voor die mooie bloehmen, Zalig Paasen') en als hij in een speciaal voor hem, in de Friezenkerk gehouden viering, misdienaar mag zijn, lijkt hij vooral geïnteresseerd in de miswijn.

Slotstuk van de trip is natuurlijk de audiëntie bij de paus. Zit daar vooraan op het Sint Pietersplein nog wel Paus Johannes Paulus II (of, om met Finkers te spreken: ,,Hangt ie wel in zijn stoel?'') of zit daar al Johannes Paulus' opvolger? Niet dat dat op zich Hans écht veel uitmaakt: een paus is een paus, zoals een fiets een fiets is. Maar als je toch mag kiezen...

En ja hoor, daar zit ie, paus Paulus II. Finkers en neef zitten ook vooraan, ze mogen de paus zelfs een handje geven. De heilige vader zegent daarbij Hans' presentje, een zelfgemaakt schilderij van de paus. Wat vervolgens met dat schilderij gebeurt is op de televisie niet te zien, maar op het Sint Pietersplein zijn naar verluidt geen rododendrons. Wel lezen we in Studio, het lijfblad van de KRO, dat de paus het doekje zegent, net als de kunstenaar, Hans, die ook nog de ring van de paus mag kussen. Waarna Hans met zachte dwang wordt weggevoerd. Een toespraak mag hij niet houden.

Maar ach, de koffie van de paus maakt veel goed.

'Kruispunt', zondag, 22.20 uur, Ned. 1.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden