De koers van de bitcoin nadert de magische 10.000 dollar

Een klant in een belwinkel in Rotterdam wisselt via een scherm euro's om voor bitcoins. Beeld ANP
Een klant in een belwinkel in Rotterdam wisselt via een scherm euro's om voor bitcoins.Beeld ANP

Als een raket schiet de koers van de bitcoin omhoog, op weg naar de magische grens van 10.000 dollar.

Johan van Heerde

In de afgelopen twee weken nam de waarde van deze digitale munt met
40 procent toe, waarmee het een zeer interessant beleggingsinstrument voor speculanten is geworden. Ter vergelijking: de Amsterdamse AEX index nam sinds 1 januari van dit jaar met 12,3 procent aan waarde toe.

Heel even leek de klad in de opmars van de bitcoin te komen. De bitcoin is de bekendste van circa 1200 cryptomunten, de verzamelnaam voor digitaal geld. De koers van de bitcoin daalde tussen 8 en 12 november met liefst 1300 dollar naar ongeveer 6100 dollar. Maar net als bij eerdere plotselinge waardedalingen, onder meer nadat de Chinese regering cryptomunten in de ban deed, nam de waarde van de bitcoin zo mogelijk nog sneller toe. Gisterochtend piekte de bitcoin op 9713 dollar om in de loop van de dag rond de 9500 dollar te schommelen. De vraag lijkt niet of, maar wanneer de barrière van 10.000 dollar geslecht wordt.

Kritiek

De koersstijging wordt mede veroorzaakt door de brede aandacht die er is voor de cryptomunt. Steeds meer bedrijven en instellingen laten weten de bitcoin, of cryptovaluta in het algemeen, in de gaten te houden. Persbureau Bloomberg schrijft dat het aantal rekeningen bij Coinbase dit jaar al is verdrievoudigd tot 13 miljoen. Coinbase is een van de grootste handelsplatformen voor cryptomunten zoals de bitcoin. Ook kan er op steeds meer plaatsen met een bitcoin betaald worden, een bekend voorbeeld is Thuisbezorgd.nl.

Met de groei van de koers van de bitcoin neemt ook de kritiek op de munt toe. Bijna iedere nationale bank heeft inmiddels een statement de deur uit gedaan waarin het waarschuwt voor de onzekerheid rondom cryptovaluta. Er is geen financieel toezicht, de munten worden gebruikt door criminelen en zijn onderhevig aan zeer fluctuerende koersen.

Een visuele weergave van de digitale munt Bitcoin.  Beeld Getty Images
Een visuele weergave van de digitale munt Bitcoin.Beeld Getty Images

Dat laatste bewijst de bitcoin, die sinds 1 januari ruim 800 procent in waarde toenam. De Nederlandse Autoriteit Financiële Markt (AFM) waarschuwde meermaals voor de gevaren van cryptovaluta. Mocht iemand toch in bijvoorbeeld bitcoins willen investeren dan adviseert de AFM om bewust te zijn van de grote risico’s die zo’n investering met zich meebrengt.

Bubbel

De vraag is wanneer de koersstijging van de bitcoin stopt. De Amerikaanse bitcoin-analist Kay Van-Petersen voorspelde vorig jaar dat de bitcoin dit jaar voorbij de 2000 dollar zou schieten, en hij kreeg gelijk. In een volgende vooruitblik bij televisiezender CNBC stelde Van-Petersen dat de bitcoin het potentieel heeft om over 10 jaar 100.000 euro waard te zijn.

Tegenover optimisten als Van-Petersen staan veel critici die denken dat de munt een bubbel is die uiteen zal spatten. Vergelijkingen met de tulpenbollenmanie of de internetbubbel zijn inmiddels vaak gemaakt. Topman Jamie Dimon van de Amerikaanse bank JP Morgan Chase vergeleek de bitcoin met de zeepbel rond de Hollandse tulpenbol uit de zeventiende eeuw. Een tulpenbol was toen even evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand in die dagen. ECB-vicevoorzitter Vitor Constancio herhaalde die vergelijking. Hij noemde de bitcoin geen valuta, maar een tulp.

Zijn er nog meer soorten bitcoins?

Ja. Inmiddels zijn er zo’n 1200 verschillende cryptomunten in omloop. Iedereen kan namelijk zo’n munt bedenken op basis van de techniek waarop ook de bitcoin draait: blockchain. Dat is een soort digitaal administratiesysteem waarin precies te zien is bij welke betalingen een munt betrokken is. Een bekende variant op de bitcoin is ethereum, in waarde de nummer twee cryptomunt. De koers van die munt schommelde gisteren rond de 480 dollar. Zeven dagen geleden kostte een ethereum 330 dollar en aan het begin van het jaar een tientje. Een Nederlandse kloon van de bitcoin is de gulden, deze kunnen op het internet met iDEAL gekocht worden. Voor 10 euro koop je online 121 gulden.

Kun je zelf bitcoins maken?

Iemand kan individueel of in een groep bitcoins delven, de munt is niets meer dan een stukje code. Het principe is hetzelfde: op één of meerdere computers wordt mining-hardware aan het werk gezet om een ingewikkelde rekensom op te lossen. De persoon of groep die het antwoord op de puzzel vindt ontvangt 12,5 bitcoin (tegen huidige koers zo’n 117.500 dollar.) Om de zoveel jaar halveert deze beloning totdat de bitcoin-mijn is opgedroogd. Dit kan: er zijn in totaal 21 miljoen bitcoins. Wereldwijd zijn er zo’n 17 miljoen bitcoins in omloop, en zijn er dus nog een kleine 4 miljoen te delven. Even thuis een bitcoin delven is er overigens niet bij. Hoe meer bitcoins er zijn des te lastiger de rekensom. Voor het minen van de munt is tegenwoordig zoveel rekenkracht nodig dat het veel geld kost aan elektriciteit en koelinginstallaties om nog rendabel bitcoins te delven.

Lees ook: Bitcoin, de virtuele wereldmunt die de banken buitenspel moet zetten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden