De Koerd: stoffenkoopman Kak Salar Penjwini

"In de bazaar vindt negentig procent van de mensen die ik spreek het goed dat de Amerikanen vertrekken. Ze denken dat die hier alleen zijn om er zelf beter van te worden, niet om ons te helpen."

Kak (mijnheer) Salar Penjwini (62) is stoffenkoopman in het Koerdische Soelaimania. Bazari's (kraamkooplui) zijn in het hele Midden-Oosten een invloedrijke groep, die meestal de gevestigde macht steunt omwille van de stabiliteit, waar hun handel wel bij vaart. Maar in Soelaimania steunden de kooplui enkele jaren geleden uit onvrede over het bestuur de oppositionele Veranderingspartij. En terwijl de Koerdische machthebbers zich tegen het vertrek van de Amerikanen verzetten, zijn de kooplui die liever kwijt dan rijk. "Politici spelen onder een hoedje met de Amerikanen, om een deel van de buit", verklaart Kak Salar die tegenstelling. De regerende partijen KDP en PUK beschouwen de Amerikanen echter ook als een garantie voor de veiligheid. Dat klopt misschien wel, geeft Salar toe. Na de val van Saddam kreeg Koerdistan de status van staat binnen de federatie Irak. "De angst is weg", noemt de koopman als het belangrijkste resultaat daarvan. Het is veilig in Koerdistan, maar elders nog niet. Zijn onroerend goed in Bagdad heeft hij ook na 2003 niet durven bezoeken. "Vroeger was je bang opgepakt te worden door de Baathpartij en te verdwijnen, nu ben je bang voor aanslagen en ontvoeringen."

Hij beaamt dat de veranderingen sinds 2003 enorm zijn: als gevolg van de veiligheid in Koerdistan is er veel gebouwd, wordt er veel verdiend, heeft de moderniteit haar intrede gedaan. Vrouwen hebben meer vrijheid, demonstraties zijn toegestaan. "Ik heb veel geld verloren", zegt Kak Salar somber. Anderen werden rijk. Hij niet. De demonstraties van dit jaar legden de markt stil. En met de moderniteit slonk zijn handel. "Stoffen verkoop je bijna niet meer, mensen kopen kleding. Wie naait er nou nog?"

Verwacht hij nieuwe strijd als de Amerikanen weg zijn? "De invloed van Iran zal nog verder toenemen, de balans die er was wordt verstoord. Maar voor ons Koerden maakt het niet uit, of de Amerikanen blijven of gaan. Niemand helpt ons, en Iran, Turkije, Syrie en ook Bagdad zijn tegen ons." Hij gebruikt een oud-Koerdisch gezegde: "Als je de kameel vertelt dat ze een zoon heeft gebaard, zegt ze: de lading op mijn rug is nog steeds even zwaar. Dat geldt ook voor ons."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden