De Koemannen zeggen elkaar in stijl vaarwel

GRONINGEN - Toen iedereen iedereen had gefeliciteerd - de een met de overwinning (Feyenoord), de ander met het goede spel (FC Groningen) - liepen Ronald en Erwin Koeman op elkaar af. Een schouderklopje, een omhelzing en een grijns over en weer.

Kort ervoor hadden ze elkaar nog een 'tikje' uitgedeeld. In stijl sloten ze een fase van hun voetbalcarrière af. Meedogenloos op het veld, vrienden buiten de lijnen. Een klein beetje vrede op aarde dus.

Groningen-trainer Hans Westerhof wist zich nog te herinneren dat de jongste Koeman (Ronald) zijn oudere broer een keer door midden had geschopt. Dat moet op 2 oktober 1983 bij Ajax zijn gebeurd, waar Ronald toen speelde. Voor zover dat een bron van onverzoenlijke haatgevoelens was, bleek die na de wedstrijd allang te zijn uitgedroogd. “Ze zijn in het veld altijd licht ontvlambaar geweest, maar ze konden er ook altijd om lachen.” Toen Feyenoorder Ronald Groningen vorig jaar met een eigen doelpunt aan de overwinning hielp en breed grijnzend door Erwin werd bedankt voor die geste, maakte het slachtoffer een beleefde buiging naar het vijandige noordelijke publiek. Puur prestatief gezien boerde Ronald het best in de negen wedstrijden tussen 6 juni 1981 en 3 november 1996 dat ze in de eredivisie elkaars opponent waren. De jongste hoorde vijfmaal bij de winnende ploeg, de oudste drie keer. Ronald scoorde bij die gelegenheden vijf treffers, waarvan dus eentje in eigen doel. Erwin mikte slechts één keertje raak. Omdat Groningen en Feyenoord elkaar in deze voetbaljaargang niet meer ontmoeten, was de boeiende sessie in het Oosterpark een soort afscheidsfeestje. Want de Koemannetjes, van wie Erwin gisteren zijn 200e wedstrijd voor Groningen speelde, blijven volhouden dat dit seizoen hun laatste is. Feyenoorder Ronald haalde ook de laatste slag binnen, al had de ploeg van zijn broer beter lot verdiend. De Rotterdammers wonnen zoals ze dat dit seizoen al vaker deden: snel scoren (zoals nu Henk Vos na 197 seconden) en dan het doel van De Goey afgrendelen. Het levert punten op, maar met het uitspreken van de hoop dat je met zoveel geestelijke en voetbaltechnische armoede kampioen kunt worden zet je de wereld even rigoreus op zijn kop als dat je er op rekent dat Jorien van den Herik het binnenkort tot anchorman van Sport 7 schopt.

In de eerste fase van de eerste helft wekte Feyenoord nog de indruk het spel redelijk onder controle te hebben, maar daarna ontsnapten de Rotterdammers vaak op miraculeuze wijze aan één of meer tegendoelpunten. Toch mocht de thuisclub het zichzelf aanrekenen dat het hele resum aan hele en halve mogelijkheden voor Huizingh, een wonderschone kans voor Magno en een schot tegen de paal van Atteveld, luttele minuten voor tijd, niets opleverde. Wat dat aangaat was Feyenoord dichter bij 0-2 dan Groningen bij de gelijkmaker. Invaller Saganowski - een Pools wonderkind naar het schijnt, waar de halve voetbalwereld achteraan zou hebben gelopen - kreeg in blessuretijd een leeg doel geoffreerd, maar knalde de bal desondanks in het zijnet. Daarna kroop Groningen bij een mislukte sollicitatie van Lodewijks als verrevelder bij de New York Yankees nog eens door het spreekwoordelijke oog van de naald.

Het was de enerverende slotfase van een meeslepende wedstrijd op een veld van bladerdeeg, waar de beschaving vaak ver te zoeken was. Wat dat aangaat, troffen de spelers en hun trainers in Herman van Dijk een ideale scheidsrechter. Groningen bouwde enthousiast de koppositie uit van het enige klassement waarin het bovenaan staat (dat van de gele kaarten, 33 nu in 14 wedstrijden). Ook Feyenoord liet zich in dat opzicht van zijn beste kant zien, zoals het zich ook laat raden dat de beide Koemannen hun aandeel in het kaartenfestival (drie om drie) opeisten. De beide coaches Westerhof en Haan roemden de niet voor compromissen vatbare benadering van Van Dijk en wensten zich - niet ten onrechte - wekelijks zo'n spelleider toe. “Veel scheidsrechters denken dat ze met een vroege gele kaart de toon zetten,” merkte Westerhof op. “In de praktijk werkt het altijd averechts.” Van Dijk was op zijn briljantst, toen de houterige Vos veel te hard op Lodewijks inliep, waarna Veenhof opzichtig wraak nam. De arbiter stond er bovenop en zag dat het goed was.

Haan heeft wekelijks de cijfermatige uitkomst in het Oosterpark op het verlanglijstje staan (“maar dat is ook het enige dat me gisteren tevreden stemde”), Westerhof in het verdere verloop van het seizoen het FC Groningen zoals hij dat tegen Feyenoord zag voetballen. De laagvlieger heeft, ofschoon 40 procent van de competitie er al opzit, eindelijk de selectie op peil gebracht. Na de dwingend spelende, maar gisteren nooit in stelling gebrachte Bombarda (die nog op zijn eerste doelpunt sinds zijn rentree in het Oosterpark wacht), kocht de club de vorige week Raymond Atteveld, die zich bij Vitesse niet echt welkom meer voelde. De ijzervreter brengt precies dat stukje karakter in dat het softe Groningen ontbeerde.

Westerhof kende zijn ploeg amper terug. De ijverige Braziliaan Magno, die op 1 december krijgt te horen of zijn huidige broodheer met hem verder wil, ontpopte zich als één van de uitblinkers en op de linkerspitspositie deed de technisch beperkte Rosén er alles aan Romano Sion overbodig te maken. Boateng had geen enkele greep op de Zweed. Sion is zo langzamerhand de meest overschatte voetballer uit de eredivisie. Met leedwezen ziet Groningen hem van allerlei buitenlandse stages terugkeren. De laatste weken voegde hij zo weinig aan het spel toe dat hij op de bank zijn zonden mag overdenken. De trainer: “Ik heb Romano onlangs willen prikkelen door te zeggen dat hij fantastisch kan voetballen, maar te beroerd is om dat te laten zien. Nu ben ik geneigd om te zeggen dat hij maar een heel beperkte voetballer is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden