De koeien zijn gered. Nu de rest nog

null Beeld AP
Beeld AP

De drie Nieuw-Zeelandse koeien op bovenstaande foto zijn gered.  Ze waren vastgeraakt op een klein stukje land dat niet verwoest werd door de zware aardbeving die het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland zondag trof. Natuurbeschermers en biologen in het land vrezen voor het lot van de andere dieren in het getroffen gebied.

Daar was de beving het zwaarst. Vooral het gebied rondom het kuststadje Kaikoura, dat dicht bij het epicentrum van de aardbeving - met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter- ligt, kreeg rake klappen. Zowel op land als in zee. En dat is slecht nieuws, zeggen Nieuw-Zeelandse natuurexperts, want veel dieren broeden in de omgeving van Kaikoura, of leven er in een kolonie. Zo baren Nieuw-Zeelandse zeeberen er elke lente hun jongen op het strand en broedt de zeldzame Huttons pijlstormvogel er in de bergen. Ook blauwe pinguïns leggen er hun ei.

Impact

Wat de aardbeving precies voor schade onder hen heeft aangericht, is volgens deskundigen nog niet precies te zeggen. Het getroffen gebied is moeilijk bereikbaar voor onderzoekers. En zelfs al was dat niet het geval, dan nog zou het weken duren om de gevolgen voor alle diersoorten in kaart te brengen. Het overheidsorgaan dat de Nieuw-Zeelandse natuur beheert, het Department of Conservation (DoC), liet in een verklaring weten dat hun prioriteit nu bij de herstelwerkzaamheden ligt. Daarna komen de diersoorten. Maar dat die zijn aangetast door de aardbevingen, daar lijkt geen twijfel over mogelijk. "Uit verschillende meldingen blijkt dat de bevingen impact hebben gehad op de fauna," zei Ian Angus, het hoofd van het DoC. "Waaronder zeehonden, pinguïns en zeevogels."

Zeekloof

Zo werd deze week duidelijk dat een kolonie zeeberen is verwoest en de helft van de nesten op een broedplaats van de bedreigde Huttons pijlstormvogel werd weggevaagd. De populatie zeeberen zou groot genoeg moeten zijn om die klap op te vangen, zeiden onderzoekers van de Nieuw-Zeelandse Otago Universiteit tegen The Guardian. Maar voor de bedreigde stormvogel is de schade een stuk groter. Gevreesd wordt voor andere vogelsoorten die uitsluitend voor komen in het getroffen gebied. Zoals de gevlekte aalscholver en de roodsnavelmeeuw. Ook voor het leven in de beroemde kustwateren voor Kaikoura houden Nieuw-Zeelandse deskundigen hun hart vast. In de oceaan bij het kustplaatsje ligt een zeekloof die bekend staat om zijn rijke variëteit aan zeeleven. Duizenden toeristen komen jaarlijks naar Kaikoura om de walvissen te bekijken die dichtbij de kust komen voor het voedsel in de kloof. Het is een foerageergebied voor zeldzame zeevogels. Ook de Hectordolfijn, de zeldzaamste en kleinste dolfijn ter wereld, zwemt er rond.

Herstel

Een biologische hotspot zoals de zeekloof voor Kaikoura kan erg belangrijk zijn voor een ecosysteem, zegt marien bioloog Ronald Osinga van de Wageningen Universiteit. "Sommige diersoorten zijn sterk afhankelijk van dit soort gebieden. Als er dan maar één of twee van die gebieden zijn en die raken beschadigd, dan kan dat gevolgen hebben voor die dieren. Van bepaalde vissoorten is het bekend, bijvoorbeeld, dat hun populatie sterk kan teruglopen als een belangrijk paaigebied wordt aangetast."

Een ecosysteem zoals dat in kloof dat is beschadigd, door bijvoorbeeld een aardbeving, kan zich in theorie herstellen, zegt Osinga. "Als de basis van een ecosysteem maar sterk genoeg is. Dan toont het veerkracht." Kijk maar naar Zuidoost Azie, stelt Osinga. Daar sloeg een tsunami in 2004 grote stukken van het koraal en bodemleven weg. Het ecosysteem kreeg een grote klap. Maar nu is dat voor een groot deel alweer hersteld. "Vaak is zo'n beschadigd zeegebied vergelijkbaar met een bosbrand. Het kan een gebied schoonvegen. De zwakkere stukken worden weggevaagd. Daarna keren de diertjes en planten weer terug. Het oogt in eerste instantie wat kaal, maar op lange termijn kan zich een versnelde ontwikkeling voordoen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden