'De KNVB ontbeert visie en continuïteit'

De bank van Oranje, voorafgaand aan het duel tegen Wit-Rusland, afgelopen zaterdag. Beeld ANP
De bank van Oranje, voorafgaand aan het duel tegen Wit-Rusland, afgelopen zaterdag.Beeld ANP

Gezocht: een nieuwe technisch directeur en een nieuwe bondscoach voor voetbalbond KNVB. Trouw legde de kwestie voor aan trainer Gertjan Verbeek, oud-voetballer Arnold Bruggink en oud-hockeyer Jacques Brinkman. 'Alles begint met beleid en het creëren van een goede organisatie.'

Jan-Cees Butter

Jacques Brinkman, oud-hockeyer (337 interlands):

Kiest als technisch directeur: Martin van Geel
Kiest als bondscoach: Ronald Koeman

"Martin van Geel is voor mij de ideale technisch directeur bij de KNVB. Hij heeft als 'td' een behoorlijk track record bij diverse Nederlandse clubs en durfde het destijds aan om Ronald Koeman als trainer naar Feyenoord te halen. Koeman vind ik een geschikte bondscoach. Hij is een voormalig topspeler, heeft zowel binnen als buiten Nederland ervaring opgedaan en is als coach - na goede en slechte tijden - door de wol geverfd. Als eerste zou ik de jeugdopleiding veranderen in Nederland. Ik mis daar visie.

Jeugdspelers moeten harder werken, sterker worden en meer 'durven' in plaats van veilig, risicoloos rond te spelen. Er moet gewerkt worden aan sterkere, completere spelers. Ik maak dat nu van dichtbij mee bij FC Utrecht, waar trainer Erik ten Hag eist dat zijn spelers van half negen tot vijf uur op de club zijn. Dat betekent niet dat je elke dag acht uur op het veld hoeft te staan, maar je kunt ook rusten, aan krachttraining doen of een video-analyse. Verder ben ik niet zo'n doemdenker. Nederland kan, net als België, weer snel terugkeren op een EK of WK. Ik geloof niet dat we daarvoor moeten wachten tot er nieuwe talenten worden geboren. Karakter is belangrijker dan talent."

Gertjan Verbeek, trainer zonder club:

Kiest als technisch directeur: Fred Rutten
Kiest als bondscoach: Ronald Koeman

"Alles begint met beleid en het creëren van een goede organisatie. Vanuit een visie ga je op zoek naar de juiste mensen die daar bij passen. Nu doet iedereen maar wat. Guus Hiddink, Danny Blind en Dick Advocaat gingen allemaal hun eigen gang. Met als gevolg dat we twee keer niet naar een eindtoernooi gaan. Allereerst moet de KNVB een profiel maken voor een technisch directeur. Dit moet iemand zijn met een grote persoonlijkheid, een enorme staat van dienst en veel ervaring. Fred Rutten is misschien niet zo'n grote persoonlijkheid als Van Gaal, maar hij heeft wel gedachten over het beter maken van spelers, het opleiden van talent en wat onze voetbalvisie zou moeten zijn.

Advocaat noemde Ruud Gullit (momenteel assistent-bondscoach, red.) als kandidaat om hem op te volgen, maar het lijkt me niet verstandig dat hij over zijn eigen graf gaat regeren. Ronald Koeman is daarvoor een topkandidaat. Maar ja, je weet niet of hij vrij komt bij Everton. Een buitenlandse bondscoach kan natuurlijk ook. Thomas Tuchel of Roger Schmidt bij voorbeeld. Zij hebben goed werk geleverd in Duitsland. Het gaat er vooral om dat een coach zich voor de langere termijn wil binden."

Arnold Bruggink, oud-voetballer en analist:

Kiest als technisch directeur: Fred Rutten
Kiest als bondscoach: Erik ten Hag

"Welke richting het op moet, hangt samen met het plan dat de KNVB heeft. Nu ligt de voetbalbond al twee jaar op z'n kop. Waar staat de KNVB voor? Wat zijn de kernwaarden? Het gaat nu van links naar rechts. Alles begint met een plan. Ik mis visie, structuur van bovenaf en creativiteit.

Ik geloof op dit moment erg in vernieuwing. Het is tijd voor een nieuwe generatie, waarbij het belangrijk is dat deze mensen zich voor langere tijd willen binden aan de KNVB.

Fred Rutten vind ik interessant als technisch directeur. Ik ken hem goed en weet wat hij bij FC Twente heeft gedaan. Daar geloof ik in. Rutten heeft ervaring opgedaan in het buitenland, kent het Nederlands voetbal goed en weet hoe de jeugdopleiding er voor staat. Als Rutten technisch directeur wordt, zal Erik ten Hag zeker genoemd worden als nieuwe bondscoach.

Maar die naam maakt mij niet eens zo veel uit. Het gaat erom dat hij graag wil en het niet als tussendoortje ziet. De KNVB heeft nu baat bij continuïteit."

Lees ook de analyse van Henk Hoitink, chef sport van Trouw. Volgens hem is het huidige dieptepunt in het Nederlandse voetbal het gevolg van blinde zelfmisleiding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden