CommentaarVoetbal

De KNVB moet nu iets doen aan het racisme langs de lijnen

Ahmad Mendes Moreira verdient een standbeeld. Te plaatsen voor de hoofdingang van het KNVB-centrum in de bossen bij Zeist en met een kopie voor stadion De Vliert in Den Bosch. Eindelijk maakte een professioneel voetballer werk van zijn ongemak over de hem toegeworpen beledigingen tijdens een voetbalwedstrijd en hij dwong daarmee de scheidsrechter om de wedstrijd te staken. Eindelijk, want maar al te vaak worden er uit al die beledigingen en het daarin geuite racisme geen of veel te weinig consequenties getrokken.

Als het aan voetbalclub FC Den Bosch had gelegen, zou er opnieuw niets gebeurd zijn na de klachten van Moreira en het besluit van de scheidsrechter de eerstedivisiewedstrijd tegen Excelsior te staken. Het bestuur van de club bagatelliseerde de gang van zaken tijdens de wedstrijd en de trainer van de club voegde Moreira zelfs toe een zielig mannetje te zijn, al herriep hij die uitspraak later. De club gaf gisteren toe de zaak te hebben onderschat.

Schandvlek voor de voetbalsport

Racisme op de voetbaltribunes is, niet alleen in Nederland overigens, al te lang een schandvlek voor de voetbalsport. De voetbalbonden en clubs redeneren dat zij het ook niet kunnen helpen dat de straat op de tribunes verschijnt en dat het een breder probleem is dan het voetbal alleen. Dat snijdt hout, maar leidt en leidde te veel tot wegkijken of Oost-Indische doofheid. Het voetbal kan niet verantwoordelijk worden gemaakt voor de droevig en boos stemmende toename van racisme in de samenleving, het kan wel verantwoordelijk gesteld worden als er niet wordt opgetreden tegen die uitingen op de tribune en de sancties voor zich misdragend publiek zo mild zijn. De clubs en de bond moeten veel strenger ingrijpen. Al was het maar om spelers die racistisch bejegend worden het signaal te geven dat zij gesteund worden.

De gemeente Den Bosch maakte gisteren bekend nauwgezet te zullen volgen wat de club Den Bosch tegen de mensen die Moreira uitjouwden (van wie een enkeling ook nog eens de Hitlergroet bracht) gaat ondernemen. Dat is niet meer dan terecht, maar schept ook verplichtingen. De gemeente zal haar verantwoordelijkheid moeten nemen als er naar haar oordeel te weinig gebeurt.

Een krachtiger signaal

Het wordt tijd dat clubs die met racisme worstelen strengere sancties boven het hoofd hangen. Zoals het spelen zonder publiek, desnoods voor de rest van een seizoen. De KNVB moet zich de bevoegdheid geven een club zelfs uit de competitie te halen als er te weinig gebeurt om racisme van de tribunes te weren. Racisme is daarmee de wereld niet uit. Maar een krachtiger signaal dat de samenleving het niet tolereert, is niet denkbaar.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden