De knuppel brak op zijn schedel

De angst regeert in Chimki, een voorstadje van Moskou, aan de uitvalsweg richting Sint Petersburg. Met opvallende regelmaat zijn er de afgelopen jaren journalisten en politiek actieve bewoners in elkaar geslagen. Steeds in het nachtelijk duister en vaak ernstig, met de inzet van honkbalknuppels. Zoals Konstantin Fetisov, lokaal politicus, zakenman en milieuactivist, die vorige week bij zijn woning half dood werd geslagen. Zo hard, dat de houten knuppels stukbraken op zijn schedel en door de aanvallers werden achtergelaten. Fetisovs gezicht was blauw en er kwam bloed uit zijn oor.

„Zijn toestand is ernstig maar stabiel”, zegt echtgenote Marina Fetisova. „Hij ligt op de intensive care en heeft net een zware operatie ondergaan. Het belangrijkste is dat de toestand niet is verslechterd, dat geeft hoop. Maar van verbetering is geen sprake, hij ligt in een diepe coma en dat kan wel twee, drie weken duren, niemand die daarover iets durft te zeggen.”

Fetisov was enkele maanden geleden ook al eens bewusteloos geslagen. „Misschien was dat een waarschuwing”, zegt zijn vrouw. „In Chimki zijn de mensen zelfs bang te getuigen bij de politie. Ik veroordeel ze niet, ik woon zelf in Chimki en ik weet hoe bang de mensen zijn. Zo is de situatie, niemand kan dat helaas veranderen.’’

Precies twee jaar geleden overkwam Michail Beketov iets soortgelijks. Beketov was hoofdredacteur van een oppositiekrantje in Chimki en voerde onder meer campagne tegen de plannen een bos te kappen voor de aanleg van een snelweg. Zijn auto ging in vlammen op en hij ontving talrijke bedreigingen, voordat onbekenden hem op een koude novemberdag met knuppels bewerkten. Beketov overleefde wonderwel, maar verloor een been en zijn spraak. Met 52 jaar en voor het leven zwaar gehandicapt, oogt hij als een grijsaard.

Een dag na de aanval op Fetisov wachtten twee mannen de bekende journalist Oleg Kasjin op, toen hij kort na middernacht thuiskwam. Ze sloegen en schopten hem zo hard ze konden, alvorens hem met schedelletsel en gebroken ledematen op straat achter te laten. Voor velen, zo bleek, was dit de laatste druppel. Kasjin stond bekend om zijn kritische artikelen over de pro-Kremlinjeugdbewegingen en over het kappen van het bos in Chimki. Zo groot was de resonans dat zelfs de centrale televisiekanalen er uitgebreid aandacht aan besteedden en president Medvedev al de volgende dag reageerde; een unicum. „Het is voor het eerst dat er zo’n brede betuiging van solidariteit is onder journalisten”, zei de hoofdredacteur van de populaire radiozender Echo Moskvy, Aleksej Venediktov. Gisteravond protesteerden in Moskou vijftienhonderd mensen tegen de aanval op Kasjin, Fetisov en anderen.

De intimidatie gaat intussen door. De afgelopen week liep een journalist in de stad Saratov klappen op. Een soortgelijk incident in het stadje Zjoekovski bij Moskou kreeg een bizar vervolg. Journalist Anatoli Adamtsjoek belandde met een hersenschudding in het ziekenhuis, maar heeft volgens de politie de zaak zelf in scène gezet. Adamtsjoek ontkent. De redactie van zijn krant verkeert in opperste verwarring en stelt een eigen onderzoek in om de waarheid boven tafel te krijgen, „Ook als die erg bitter voor ons is”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden