De knop gaat om, geen twijfels meer

GEERT KUIPER

Adler heet dit gedeelte van Sotsji. Mijn rol in de begeleiding van Ireen Wüst, Sven Kramer en Koen Verweij heb ik in te vullen met deze plek als basis. Met dagpassen ontmoet ik hen in het olympisch dorp en tijdens de trainingen.

Vanaf het balkon van de vijfde verdieping van hotel 'de Parel van de Zwarte Zee' zijn rechts de versbesneeuwde toppen van de Kaukasus en links de deinende golven van de Zwarte Zee te zien. Recht vooruit zie ik voorts de 'Olympic bubble', de cirkel van stadions voor ijshockey, shorttrack, schaatsen, curling en kunstrijden.

Een mooi uitzicht op een mooi vooruitzicht. Als er niet zoveel negatieve verhalen waren verteld en geschreven, zou ik volmaakt gelukkig staan turen. Ik weet dat de prijs hoog is geweest voor deze skyline, al waren de toppen van de Kaukasus en de Zwarte Zee al eeuwenlang in trek.

Nietsontziend werd hier de droom van de grote Russische leider Poetin aan toegevoegd; 50 miljard euro zou die hebben gekost. Uit het niets ontstond een compleet nieuw dorp in de bergen en werden die imposante stadions aan de kust gebouwd. Daar kunnen we met onze Nederlandse pet niet bij.

Rusland-kenner Jelle Brandt Corstius gaf me tijdens een lezing een belangrijk inzicht: stel als Nederlander in Rusland nooit de waaromvraag. Toch doen de schrijnende verhalen en de roep om een boycot pijn. Is daarnaast de olympische familie met zijn supporters voldoende veilig beschermd tegen boze buren en zwarte weduwen?

Het is enigszins hypocriet en kortzichtig om alleen met een hoger sportief doel rond te lopen. Kan je onder deze omstandigheden ongeremd een blije olympiër zijn? Vergeef me, ik heb daar (nog) niet echt een antwoord op. Onze atleten hebben hard gewerkt om hier te komen en te presteren. Zonder aarzelingen recht op het gouden doel af. Met hun overgave aan dat sportieve doel kan ik voor mijn gevoel niet anders dan erin meegaan. Een paar dagen voor de opening gaat daarom de knop volledig om. Geen twijfels meer.

Ik denk dat sportliefhebbers voelen waarom en sporthaters lezen deze column waarschijnlijk niet. Zaterdag is de vijf kilometer, de afstand waarop Sven Kramer favoriet is en zelden verliest. Hij zal desalniettemin zijn beste niveau moeten halen, want het lijkt erop dat de Russen een manier hebben gevonden om hun troeven, Ivan Skobrev en Denis Yuskov, naar ongekende hoogten te stuwen.

Alles heeft hier een soort van omrekeningsfactor. De totale kosten voor de Olympische Spelen werden ongeveer negen keer hoger dan gepland. De Adler Arena ijsbaan was zeven keer duurder dan gepland. Het zou kunnen dat ook de Russische tegenstanders wat hoger ingeschat moeten worden dan gepland. Want kosten noch moeite zijn gespaard voor betere prestaties.

Daarmee wil ik niets meer of minder zeggen dan dat we ze zeker niet mogen onderschatten. Deze laatste dagen van voorbereiding zijn anders dan wij normaal gewend zijn. Het afgeschermde dorp, het Nederlandse huis, de dienstbare NOC-NSF, een volle eetzaal met massieve ijshockeydames en fragiele kunstrijdsters, constante veiligheidschecks, strikte protocollen, de wereldpers, allemaal nieuwe factoren. Alleen zwerfhonden weten zich zonder accreditatie binnen de hekken te wurmen.

Deze laatste week is er een van het gespannen ontspannen. De olympische races zijn in gedachten al een paar keer geschaatst. Misschien zelfs al gewonnen. Laat het weekeinde daarom maar snel komen. Dan weten we hoe het werkelijk zit.

Geert Kuiper is oud-topschaatser en assistent-coach van de schaatsploeg van TVM. Voor en tijdens de Olympische Winterspelen schrijft hij iedere week een column in Trouw.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden