Vak T

De klok van HSV verdwijnt uit het stadion, gelukkig hebben we de mandjes van Telstar nog

De klok in het stadion van HSV gaf aan hoe lang de club al op het hoogste niveau speelde. Na de degradatie werd dat de 131 jaar sinds de oprichting van de club. Beeld BSR Agency
De klok in het stadion van HSV gaf aan hoe lang de club al op het hoogste niveau speelde. Na de degradatie werd dat de 131 jaar sinds de oprichting van de club.Beeld BSR Agency

Sommige voetbalrelikwieën bestaan al zo lang dat het (groot) nieuws is als er wat mee gebeurt. Zo berichtte de Duitse krant Bild woensdag over de klok in het stadion van voetbalclub Hamburger SV. Groot nieuws, want die klok verdwijnt. Gelukkig worden andere fraaie staaltjes clubcultuur in ere gehouden.

Redactie Sport

Een klok die verdwijnt, is dat nu zo gek? Nou, in dit geval wel. De klok van de Duitse club, die hangt aan de tweede ring, is een bijzondere. Het was de klok die aangaf hoe lang de vereniging in de Duitse Bundesliga speelde, de hoogste Duitse voetbalklasse. Als enige club ooit speelde HSV, waar onder anderen Rafael van der Vaart lang onder contract stond, onafgebroken op dat niveau.

Althans, tot vorig jaar. Toen degradeerde de club en kwam de tijd stil te staan op 54 jaar, 261 dagen, 36 minuten en twee seconden. Belangrijker was dat de hele functie van het digitale uurwerk verdween: er was niets meer om trots op te zijn. Afgelopen seizoen werd de tekst in de klok vervangen. De tekst ‘in de Bundesliga sinds’ werd ‘traditieclub sinds’, aangevuld met de tijd dat de club daadwerkelijk bestaat, zo’n 131 jaar.

Die oplossing beklijfde niet als alternatief. Daarom is nu besloten om de klok maar helemaal te verwijderen, aldus HSV-voorzitter Bernd Hoffmann tegen Bild. Het is nu maar beter om naar de toekomst te kijken, vindt hij. Volgende maand begint de verwijdering. Naar verluidt rondom een concert van zangeres Pink.

Mandjes van Telstar

Met het weghalen van de klok verdwijnt wel een bijzonder kenmerkend onderdeel van de clubcultuur. Gelukkig zijn dat soort attributen op andere plekken nog wel te vinden. Zo zijn bij Telstar, in Velsen-Zuid, de befaamde mandjes er nog wel. Bij gebrek aan een scorebord werd vroeger de stand met mandjes getoond. Eén doelpunt is één mandje. Is de stand 4-1 voor Telstar, dan hangen er vier mandjes voor de thuisclub onder de V (voor), en één bij de uitspelende partij onder de T (tegen).

De traditie van de mandjes is tot op de dag van vandaag gebleven, hoewel er ook een elektronisch en modern scorebord is gekomen. De enige verandering: de traditionele vismandjes uit IJmuiden zijn bollenmandjes geworden. Een fraai filmpje van ‘NH Nieuws’ over hoe mandjesman Jeroen zich met acht mandjes om hem heen van zijn taak kwijt is te vinden op YouTube.

De letters van De Meer

Een ander bijzonder verhaal over cultuurattributen in stadions is hoe Ajax de traditionele AJAX-­letters die op het stadion De Meer stonden in de Johan Cruijff Arena kreeg. Toen Ajax in 1996 verhuisde van De Meer naar de destijds zielloos geachte Arena raakten de kenmerkende rode letters (met de punt van de J in de vorm van een voetbal) zoek.

Waren de letters voor eeuwig kwijt? Nee, gelukkig niet. Ze doken alleen pas laat weer op. In 2008, twaalf jaar na de verdwijning, kreeg de Amsterdamse club de letters op curieuze wijze terug. Ze werden verkregen via Marktplaats.

Led-licht

Op dat moment vond op het platform een open veiling plaats, met biedingen die opliepen tot enkele tonnen euro’s. Uiteindelijk kwam er een goed gesprek tussen de eigenaars (Ajax-fans) en Ajax en werd een overeenkomst gesloten. De letters waren weer van Ajax. Wel na een grondige renovatie, want het rode glas van de letters, met name de X was flink beschadigd.

De renovatie bood wel de kans voor enige modernisering. De verlichting die er toen in zat, werd vervangen door led-licht. De nostalgische letters werden in 2009 opgehangen. Ze zijn nu te bewonderen op het parkeerdek, boven de spelersingang.

Clubcultuur in stadions

1. De klok van Hamburger SV
2. De mandjes van Telstar
3. De letters van Ajax

In de rubriek Vak T beschouwen sportredacteuren Fred Buddenberg, Kick Hommes en Eline van Suchtelen het sportnieuws uit de losse pols.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden