Column

De klimaatwetenschapper wordt ein-de-lijk gehoord

Anne-Marie PronkBeeld Maartje Geels

De graden vliegen ons de laatste tijd om de oren. Twee, drie, o, misschien wel vier graden opwarming. Monter vraagt de nieuwslezeres aan de reporter ter plaatse in Parijs: "onder de twee graden opwarming blijven, ehm.. gaan we dat redden?" De reporter heeft goede hoop.

Ik denk niet dat ze het boek Zes Graden van Mark Lynas hebben gelezen. Na het lezen van de eerste twee hoofdstukken, waarin Lynas als eerste alle wetenschappelijke scenario's per graad opwarming op een rij zet, heb ik nachten wakker gelegen. De thermische traagheid van de planeet gaat de al bestaande opwarming verdubbelen. Ik liep een half jaar met een grote boog om de overige hoofdstukken heen, vermande mezelf en beet me door de laatste vier: bij 6 graden betreden we de hel. Het was 2007. In de media kreeg je bij elke ongeruste klimaatwetenschapper, er gratis een klimaatscepticus bij.

"Grote, enge problemen die je niet in je eentje kunt oplossen negeer je, een hele normale en gezonde psychologische reactie" las ik in een interview met Rick van Baaren, professor Gedragsbeïnvloeding en maatschappij. Het is ook een vorm van negeren om ondanks de grote wetenschappelijke concensus over de oorzaak van de opwarming van de aarde door te gaan met evenveel aandacht te geven aan het "tegengeluid" omdat je dat nu eenmaal zo op de school van journalistiek hebt geleerd.

En opeens, sinds een paar weken geleden, is het roer om. Op radio en t.v. gaat het over niet anders dan de 21ste klimaattop. Het klimaatprobleem staat op de voorpagina's van bijna alle kranten. "Wíj zijn het niet, de maan warmt ook op, probeerde alleen de hoofdredacteur van Elsevier nog.

Wat gebeurde er? Was het de wijze waarop president Obama vorig jaar over klimaatverandering ging praten? Als probleem van nu, van ons? Was het John Oliver, in de populaire Amerikaanse tv-show Last Week Tonight: Gaan we ook een poll houden of uilen bestaan? Was het de klimaatzaak? De klimaatwetenschappers die zelf het debat opzoeken over de rol van de journalistiek? De weermannen en -vrouwen die roepen "nou is het genoeg"? De paus?

Een belangrijke les uit de sociale psychologie is dat mensen niets zo erg vinden dan buitengesloten worden. Je wilt doen wat normaal is. En het nieuwe normaal lijkt te zijn om op zoek te gaan naar oplossingen in plaats van het ridiculiseren van feiten of het negeren van het probleem. Ein-de-lijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden