De ‘klimaatgeneratie’ op bezoek in de Tweede Kamer: ‘De minister draait er wel een beetje omheen’

Jongeren tijdens het debat met minister Wiebes over Milieu en Klimaat in de Tweede Kamer tijdens het Nationaal Jeugddebat. Beeld ANP

Tijdens het Nationaal Jeugddebat spraken scholieren met minister Wiebes over milieuvervuiling.

“We hebben nog een tip voor de voorzitter”, zegt een blonde scholiere met een geel T-shirt in de interruptie­microfoon. “U mag wel iets vrolijker kijken.”

De blauwe zetels van de Tweede Kamer werden vandaag even niet ­bezet door de gebruikelijke volksvertegenwoordigers, maar door scholieren tussen de twaalf en de achttien jaar. Tijdens het jaarlijkse jeugddebat, georganiseerd door de Nationale Jeugdraad, gaat het vooral over het ­onderwerp dat de ‘klimaatgeneratie’ zo na aan het hart ligt: het milieu. 

“Als wij voor veel verpakkingsmaterialen al een duurzaam alternatief kunnen bedenken, dan kunnen jullie dat toch ook?” De boodschap van de jongeren aan minister Eric Wiebes van economische zaken en klimaat is duidelijk: de overheid moet duurzame productie stimuleren en bedrijven die onnodig plastic gebruiken afstraffen. Want: “Zonder hulp van de overheid bestaat er geen toekomst voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.” 

De jeugdige Kamerleden stellen voor om een accijns in te voeren op plastic, zoals dat nu al het geval is met olie en gas. Het geld dat daarmee verdiend wordt, kan de overheid dan ­gebruiken voor vergroeningssubsidies en om te onderzoeken wat voor duurzame verpakkingsmethoden er zijn.

In de klimaatminister vinden de jongeren een gewillige toehoorder als het op onnodig plastic aankomt. “Ook ik ben het slachtoffer geworden van een verpakking”, grapt hij. Hij houdt een pakje met strak in plastic ingepakte scheermesjes op en strijkt met zijn andere hand door zijn baardje.“Ik scheer me al een jaar niet, ik krijg de verpakking simpelweg niet open.”

De minister grapt dan wel, maar met toezeggingen is hij voorzichtig. De jongeren moeten het doen met de garantie dat hij de industrie ‘met klem’ zal vragen dit probleem aan te pakken. “We moeten minder plastic gebruiken en meer gaan recyclen.” 

De suggestie van de jongeren om statiegeld in te voeren op kleine plastic flesjes wil de minister ‘achter de hand houden’. Dat er na jarenlange ­gesprekken met de branche nu een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ligt dat statiegeld op flesjes vanaf 2021 mogelijk maakt, vertelt hij er niet bij.

“Hij draaide er wel een beetje omheen”, verzucht Tom Vrieling (15) na afloop. “Typisch een VVD’er.” Echt ­gerustgesteld is hij nog niet. Maar zijn medewoordvoerders Quirina Pampiermole (14) en Louisa Theunissen (17) houden moed. Quirina: “Hij zei wel dat hij het echt belangrijk vindt.” Louisa: “Onze plannen zijn heel ­ambitieus. Ik vind dat hij heel positief reageerde.” En anders sturen ze toch over een tijdje weer een mailtje? “We houden het in de gaten.”

Lees ook: 

‘Dit zou weleens het begin van een nieuwe protestgeneratie kunnen zijn’

De opkomst bij de Nederlandse klimaatdemonstratie actie was hoger dan verwacht. Meer acties in binnen- en buitenland lijken te volgen. Ontstaat er een brede internationale protestbeweging?

‘Klimaatscholieren hebben vertrouwen in de woorden van Rutte, maar ze laten acties boven de markt hangen’

De scholieren stoppen tijdelijk met demonstreren. Dat is de uitkomst van hun gesprek dinsdagavond in het Torentje van premier Rutte. Al kondigen ze in een tweet wel aan ‘binnenkort weer met acties te komen’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden