Soap&Co

De kleurrijke schoonfamilie van prins Harry

Prins Harry en Meghan Markle. Beeld EPA
Prins Harry en Meghan Markle.Beeld EPA

De familie van Meghan Markle bestaat uit karakters waarmee een scenarist uit Hollywood wel raad zou weten: wat dacht u van een pistoolzwaaiende dronkenlap en de klassieke jaloerse stiefzus?

Je kunt nog zo blij zijn met de nieuwe schoondochter – en dat zijn ze in Engeland met Meghan Markle – maar dat zegt nog niets over de schoonfamilie. Welnu, die is in meerdere opzichten kleurrijk te noemen.

Laten we positief beginnen. De aanstaande van prins Harry heeft een moeder die je gerust kunt meenemen op theevisite bij Charles en Camilla, en dat is dan ook al gebeurd. Meghan groeide op bij haar moeder, Doria Ragland. Haar ouders scheidden toen ze zes was. Doria was in een ver verleden grimeur, ze ontmoette Meghans vader in Hollywood, op de set van de langlopende soap ‘General Hospital’, waar hij werkte als technicus. Tegenwoordig is Doria (61) yogalerares, ze woont in Los Angeles. En o ja, ze is Afro-Amerikaans. Meghans vader is wit, wat de toekomstige prinses dus, in haar eigen woorden, ‘mixed race’ maakt. 

In de VS is dat best een ding. Meghan vertelde in een interview hoe op school bij een onderzoek naar haar etnische afkomst werd gevraagd. “Je moest kiezen tussen wit, zwart, Aziatisch of Hispanic. Mijn leraar zei: ‘Kies maar voor wit, want zo zie je eruit.’ Ik kreeg pijn in mijn buik van het idee hoe verdrietig mijn moeder zou zijn als ik dat zou doen. Ik zette een vraagteken. Uiteindelijk creëer je je eigen identiteit. Net als mijn voorouders deden nadat ze hun vrijheid kregen.”

Loterij

Meghan zag haar vader vaak, moeder Doria kan nog steeds goed overweg met Thomas Markle (73). Het ouderpaar gaf, via de persdienst van Kensington Palace, een gezamenlijke verklaring uit over de verloving. Thomas heeft Harry nog niet ontmoet, hij woont in Mexico. Vorig jaar nog werd hij failliet verklaard, maar ooit was hij een rijk man. Toen Meghan klein was won hij de loterij. Aan dat geld heeft Meghan een goede opleiding te danken, onthulde haar stiefbroer, Thomas jr., zoon uit het eerste huwelijk van Meghans vader. Hij heeft alleen maar lof voor zijn beroemde stiefzusje: “Het was altijd duidelijk dat ze ver zou komen, vanaf dag één een prinsesje.”

Zelf heeft Thomas jr. het iets minder goed voor elkaar. Begin dit jaar werd hij nog opgepakt omdat hij tijdens een dronken ruzie zijn vriendin Darlene Blount een pistool tegen haar hoofd heeft gezet. Maar Darlene is blijkbaar dol op hem, want de aanklacht werd ingetrokken en ze gaan binnenkort trouwen – Harry en Meghan zijn natuurlijk van harte uitgenodigd. Thomas jr. heeft twee zoons uit zijn eerste huwelijk – neefjes van Meghan – maar met hen heeft hij geen contact. De oudste, die alweer Thomas heet en manager is bij Domino’s Pizza, zegt dat zijn vader gek is. En zijn tante trouwens ook.

Die tante is Samantha Markle, de stiefzus van Meghan. Ze had dezelfde ambities, wilde ook actrice worden. Maar ze kreeg MS en inmiddels zit ze in een rolstoel. Ze heeft drie kinderen uit twee huwelijken. Haar jongste dochter Noëlle beweert dat ze door Samantha werd mishandeld.

Toen de eerste geruchten over Meghan en prins Harry de ronde deden, ging Samantha tegenover journalisten helemaal los: Meghan was arrogant, narcistisch, een ‘pushy princess’ – het was altijd haar ambitie een echte prins aan de haak te slaan. Inmiddels is haar toon radicaal veranderd. De pers heeft haar verkeerd geciteerd, zegt ze. Natuurlijk wenst ze Meghan, die ze al jaren niet gesproken heeft, alle goeds. En ze hengelt opzichtig naar een uitnodiging voor het huwelijk in mei.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Lees hier meer afleveringen. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Lees ook: Huwelijk Meghan en Harry: hoe het Britse koningshuis moderniseert

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden